Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ananasoogst op Canarische Eilanden met één tot twee maanden vervroegd door hitte"

Van oktober tot en met april hebben de Canarische Eilanden de temperatuurrecords aaneengeregen. Enkel de maand maart zorgde voor wat respijt. Deze situatie heeft een impact op de fruitteelt, niet alleen voor de bananen, maar ook voor ananas.

"Op dit moment is de opbrengst gedaald en zijn de prijzen hoog. Door de warmte zijn we niet in staat geweest om de teeltcyclus het hele jaar door vol te houden", vertelt Fabio Toledo van de coöperatie Frontera op het eiland El Hierro. "De planten hebben een groeiproces doorgemaakt dat op geen enkel moment is gestopt. Ondanks een zorgvuldige teeltplanning zijn de oogsten allemaal met één tot twee maanden vervroegd. We oogsten nu al ananas die we in pas in juni verwachtten."

"Niet heel veel telers hebben op dit moment product beschikbaar. De meeste telers moeten wachten op de volgende oogstronde, die pas halverwege de zomer wordt verwacht, rond eind juli."

Deze "onbestaande" winter op de Canarische Eilanden, op zich al een zorgwekkend fenomeen, is slechts een van de uitdagingen waarmee de ananassector op El Hierro wordt geconfronteerd. "We zijn nog steeds niet in staat zijn om de ananaswolluis te bestrijden, maar het Instituut voor Tuinbouwonderzoek van de Canarische Eilanden verleent ons nu technische bijstand om te onderzoeken hoe we de plaag kunnen bestrijden. We zijn ook bezig met het verbeteren van de planten zelf, want door het gangbare systeem van vermeerdering vertoonden die een zekere degeneratie. Samen met enkele kwekerijen zijn we erin geslaagd om ananasplanten te produceren die vrij zijn van virussen en ziekten."

"Ondanks deze tegenslagen", merkt Fabio op, "is Cooperativa Frontera de belangrijkste ananasteler in Spanje en Europa, en we werken eraan om dat te blijven."

Voor meer informatie:
Cooperativa Frontera
El Matorral s/n Frontera
Tel: +34 922 556 016 (Spanje)
[email protected]
www.cooperativafrontera.com

Publicatiedatum: