Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koud weer vertraagt seizoen Marokkaanse watermeloenen en meloenen

Het meloen- en watermeloenseizoen in Marokko wordt opnieuw verstoord door ongewone weersomstandigheden. Naast de vermindering van het areaal als gevolg van de droogte, vertraagt het huidige koudere klimaat de oogst.

Ahmed Bouljid, een exporteur van verschillende fruitsoorten: "We zijn getuige van een bijna opschorting van het seizoen. Alle regio's waar watermeloenen worden geteeld, van Souss, Haouz en Kelaat Sraghna tot Settat en Beni Mellal, hebben te maken met ongewoon koud weer in deze tijd van het jaar. Dit vertraagt de ontwikkeling van meloenen en watermeloenen en verergert de volumedaling als gevolg van de droogte en de daaropvolgende teeltbeperkingen."

Het tekort aan watermeloenen en meloenen in een tijd van grote vraag drijft de prijzen op, legt Bouljid uit: "Ik krijg bestellingen uit veel markten, zoals Frankrijk, Italië en Nederland, maar er zijn niet genoeg volumes om ze allemaal bij te houden. Ook op de lokale markt is dit fruit duur in vergelijking met een normaal seizoen. De prijzen op het teeltbedrijf zijn gemiddeld 7 MAD (€ 0,65) per kg."

De eerste oogsten uit de regio Zagora nu op. "Aan het begin van het seizoen bedroeg de export van watermeloenen uit Zagora zo'n 400-500 ton per dag, en op de drukste dagen zelfs 1000 ton. Op dit moment zijn de havens bijna leeg met watermeloenen," licht Bouljid toe. "We verwachten binnen enkele weken een herstel. De oogstpiek - alle regio's samen - wordt verwacht in de tweede week van juni."

Op administratief niveau passen exporteurs zich volgens Bouljid vrij goed aan de nieuwe exportvereisten aan. Ter herinnering: het begin van het Marokkaanse seizoen werd overschaduwd door een waarschuwing over hoge MRL-gehalten. De Marokkaanse gezondheidsautoriteiten legden toen strengere exportvoorwaarden op.

"ONSSA en Morocco Foodex doen goed werk en hebben ons ondersteund bij het overnemen van de nieuwe eisen. Marokkaanse watermeloenen en meloenen zijn gegarandeerd van goede kwaliteit en het exportproces verloopt momenteel soepel, zij het streng," besluit Bouljid.

Voor meer informatie:
Ahmed Bouljid
Entrepôt Frigorifique Lexus
Tel: +212 661-177735
[email protected]

Publicatiedatum: