Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meloenenareaal neemt licht toe in Murcia

De meloenenteelt in de regio Murcia ziet er goed uit. "De gewassen ontwikkelen zich zeer goed. De planten zijn gezond en het fruit is van uitzonderlijke kwaliteit. We verwachten een normaal verloop, zonder verrassingen. We zullen, in tegenstelling tot vorig seizoen, toen regen en hagel toesloeg, de gebruikelijke volumes kunnen leveren", zegt José Cánovas, verantwoordelijke meloenen bij Proexport.

Het areaal is vergelijkbaar met dat van vorig jaar. Voor meloen is het met 2% gestegen tot ongeveer 3.000 hectare en voor watermeloen met 4% tot circa 2.400 hectare. "De stijging is niet significant, maar het komt er vooral op aan een goede gemiddelde opbrengst te behalen van fruit met een goede smaak dat voldoet aan de verwachtingen van de Spaanse en Europese consumenten."

De teelt loopt iets voor op schema en daarom wordt verwacht dat begin juni aanzienlijke hoeveelheden kunnen worden geoogst, iets eerder zelfs in het geval van watermeloen.

Proexport verwacht 110.000 ton meloenen te oogsten (Piel de Sapo, Galia, gele, etc.) en ongeveer 170.000 ton watermeloenen (zwarte, gestreepte, pitloze, etc.). "We verwachten een goed seizoen, mits het weer goed blijft. We hebben goed weer nodig om de verschillende plagen onder controle te houden. Vooral bladluizen en wittevlieg kunnen een ravage aanrichten", vertelt José Cánovas.

"Het begin van het seizoen werd gekenmerkt door stabiel weer, met wat regen in april en een stijging van de temperaturen in de laatste paar weken, wat leidde tot de juiste ontwikkeling van de vruchtzetting en het aantal vruchten bij de vroege meloenen. De rest van de meloenenteelt verloopt normaal", aldus Cánovas.

"Wat watermeloen betreft, heeft het vroege fruit het vanaf half april erg goed gedaan op de Spaanse markt. De markt was immers leeg en er werd reikhalzend naar uitgekeken", vertelt hij.

Vorig jaar exporteerde de regio Murcia 158.614 ton meloenen, 6% minder dan in 2022. De exportwaarde steeg daarentegen met 3% tot €148 miljoen. 49% van de Spaanse meloenen op de buitenlandse markt komt uit de regio Murcia.

De export van watermeloenen daalde in 2023 tot 125.114 ton (3,6% minder), maar de waarde steeg met 12,6% tot €93 miljoen.

José Cánovas herinnert eraan dat de tegenvallende oogstcijfers van vorig seizoen te wijten waren aan uitzonderlijke weersomstandigheden die fytosanitaire problemen veroorzaakten.

Voor meer informatie:
Proexport
Ronda Levante, 1 Entlo.
30008 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 27 17 79
[email protected]
www.proexport.es

Publicatiedatum: