Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Areaal Little Planet meloen opgeschaald van 5 naar 50 hectare"

Terwijl het meloenenareaal in Almeria afneemt, zetten sommige telers in op specialties. Zo ook Unica Fresh, dat dit jaar flink gaat investeren in Little Planet, een meloen van het Snow-type. Er wordt 50 hectare gereserveerd voor deze teelt.

"Het areaal van bepaalde meloensoorten, met name Galia, is de afgelopen tien jaar afgenomen in Almería, maar de meest drastische daling heeft zich toch de voorbije twee seizoenen voorgedaan", vertelt Chema Fernández, verantwoordelijk voor de meloenenverkoop bij Unica Fresh.

"Daarom bestuderen en testen we bij Unica Fresh nieuwe rassen, zoals een gele meloen met oranje vruchtvlees en Little Planet, een meloen die we vorig seizoen voor het eerst op de markt hebben gebracht", legt Chema Fernández uit.

"Het is een Snow-type meloen met een aantrekkelijk uiterlijk, een intense smaak en een Brix-waarde die varieert tussen 13 en 17 graden. De meloen onderscheidt zich ook door zijn goede houdbaarheid aan de plant en in het schap. Daar kan hij tussen 15 en 20 dagen blijven liggen zonder kwaliteitsverlies", aldus de verkoopvertegenwoordiger.

"De respons van onze klanten is zo positief dat we van de 5 hectare van vorig jaar hebben opgeschaald naar 50 hectare dit seizoen, verdeeld over Almería en Murcia. De uitbreiding komt er op vraag van een Duitse en een Poolse supermarktketen, de enige twee waaraan we momenteel de Little Planet meloen leveren", aldus Chema Fernández.

Vorige week begon de oogst van Little Planet in Almería. "Hoewel zo'n plotselinge uitbreiding misschien een risico lijkt, hebben we er het volste vertrouwen in dat het een succes wordt. Onze klanten zijn er enthousiast over en ze willen continuïteit. Ook de volgende seizoenen zal het areaal waarschijnlijk nog worden opgeschaald", voegt hij eraan toe.

Unica Fresh oogst tussen de 20 en 25 miljoen kilo meloenen in Almería en Murcia, met name Piel de Sapo meloenen voor voornamelijk Spaanse klanten, maar ook gele meloenen, Galia's, Cantaloupes en enkele specialties voor de export.

Volgens Chema Fernández is het prijsniveau op dit moment "fatsoenlijk" voor de telers. "Door enkele regendagen en een zandstorm is de opbrengst lager dan normaal in Almería. De maten zijn verder over het algemeen iets te groot."

"We merken echter minder concurrentie uit andere landen zoals Marokko, waar het areaal fors is gekrompen door de droogtesituatie. Aan de andere kant hebben we dit jaar minder concurrentie van meloenen uit overzeese gebieden omdat het seizoen er eerder is afgelopen, vooral van Galia en Cantaloupe, waarvan de kwaliteit ook minder goed was dan in andere jaren."

"Vorige week zijn we begonnen met de oogst van de vroegste Galia's in Murcia en deze week zullen we al redelijk grote volumes beschikbaar hebben. In Murcia hebben we een areaal van 200 hectare voor dit type meloen, maar we zijn er ook gespecialiseerd in Cantaloupe. Het ziet er echt goed uit voor het komende meloenenseizoen in Murcia", besluit Chema Fernández.

Voor meer informatie:
Chema Fernández
Unica Fresh
Tel: +34 950181500 (Spanje)
[email protected]
freshquita.es
unicafresh.es

Publicatiedatum: