Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groothandelsmarkt in Zürich:

"Eind mei beginnen we met de Jolly-meloenen met een gladde schil"

Het steenfruitseizoen komt ook langzaam op gang op de Engrosmarkt in Zürich. Spaanse abrikozen, perziken en nectarines zijn al in omloop, terwijl Italiaans steenfruit naar verwachting snel zal volgen. "De eerste vroege Italiaanse kersen komen ook op de markt. Ze zijn echter nog iets te licht van kleur. Dus wachten we liever op de iets donkerdere kersen, die naar verwachting geleidelijk zullen arriveren vanaf de derde week van mei," meldt Marco Haegeli, Italië-specialist bij Groothandelsmarkt en Managing Director van Karl Haegeli Erben AG, dat daar is gevestigd.

Netmeloenen, asperges en aardbeien
Ondertussen zijn de eerste netmeloenen uit Sicilië al aangeboden, vervolgt Haegeli. Door het koele weer van de afgelopen weken is de vraag naar meloenen tot nu toe nogal gematigd geweest. "Het weer in Italië is de laatste tijd ook nogal koel en regenachtig. We verwachten nu de eerste mini-watermeloenen van Italiaanse origine in week 20, gevolgd door de Jolly-meloenen met gladde schil, die erg populair zijn in Zwitserland, vanaf eind mei."


Jolly meloenen van Italiaanse origine worden steeds populairder in Zwitserland.

Een ander seizoensgebonden hoogtepunt in de lente zijn traditioneel asperges. Haegeli betrekt deze groenten uit Nederland, Italië en van lokale teelt. "Dankzij ons brede netwerk van leveranciers kunnen we witte, groene en wilde asperges aanbieden. In het geval van witte asperges is de kwaliteit 22+ bijzonder populair bij onze klanten. Tot nu toe is het prijsniveau vrij stabiel en ligt het dicht bij het niveau van vorig jaar. Door een volumedaling was er in week 18 een lichte prijsstijging. Over het algemeen hebben we gemerkt dat Zwitserse asperges erg populair zijn, vooral in de retail en op weekmarkten. Nederlandse asperges daarentegen zijn moeilijker te verkopen dan een paar jaar geleden."

Geïmporteerde aardbeien worden ook geleidelijk vervangen door binnenlandse producten. Haegeli: "Het Italiaanse aardbeienseizoen loopt nu ten einde en veel mensen zijn al overgestapt op Zwitserse aardbeien. Over het algemeen was het een moeilijk importseizoen, gekenmerkt door weersgerelateerde kwaliteitsproblemen."


Marco Haegeli staat aan het roer van het gelijknamige bedrijf op de Engrosmarkt in Zürich.

Ondanks inflatie: biologisch nog steeds in de lift
Sinds een paar jaar richt Heageli zich steeds meer op de inkoop en marketing van biologische producten. "De groeitrend voor biologisch zet door", constateert Haegeli. "Er zijn steeds meer bedrijven in Zwitserland - ook binnen ons leveranciersbestand - die willen overstappen op biologisch. Naast klassiekers als aardbeien kunnen we nu ook ongebruikelijke producten als monniksbaard in biologische kwaliteit aanbieden. Hoewel we momenteel een toenemend prijsbewustzijn zien in de groothandel, deels als gevolg van inflatie, heeft dit nog geen merkbare invloed gehad op de biologische markt."

Voor meer informatie:
Marco Heageli
Karl Haegeli Erben AG
Würzgrabenstrasse 6
CH - 8048 Zürich, Zwitserland
Tel. +41 44 439 78 00
[email protected]
www.haegeli.com

Publicatiedatum: