Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grotere Zuid-Afrikaanse citrusexport verwacht

De Zuid-Afrikaanse citrusexport gaat deze maand serieus van start. De Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA) presenteerde vorige week tijdens het Citrus Marketing Forum een raming.

"Al met al wordt een toename van de export verwacht. Zuid-Afrikaanse citrustelers oogsten meer citrus onder uitdagende omstandigheden, zoals stijgingen van de inputkosten, stroomonderbrekingen en publieke infrastructuur in slechte staat. De toename is ook het resultaat van jonge bomen die in productie komen in verschillende regio's", merkt de CGA op.

De komende citroenexport wordt op 37,9 mln kartons van 15 kilo geraamd. Dat is 7% meer dan van vorig jaar.

De export van Navel sinaasappelen zou met 4% kunnen groeien tot 25,6 mln kartons. Na een terugval de voorbije twee jaar, zou de oogst van Valencia sinaasappelen weer kunnen terugkeren naar het langetermijntraject, met dit jaar een toename van 12% van de export tot 58 mln kartons. Echter, het zou kunnen dat die groei niet hoger dan 5% uitkomt door de fors hogere prijzen die lokale verwerkers naar verwachting zullen betalen.

De grapefruitexport zou ook kunnen terugkeren naar het langetermijngemiddelde met een groei van 14% tot 16,7 mln kartons. De toegenomen export kan deels worden toegeschreven aan het feit dat fruit voor verwerking opnieuw naar China wordt geƫxporteerd, wat vorig jaar niet het geval was.

De Satsuma's zullen waarschijnlijk afklokken op 1,7 mln kartons (+16%), clementines op 5,4 mln kartons (+8%) en Nova's op 4,5 mln kartons (+8%). Een volledige raming voor de late mandarijnen zal later in het seizoen beschikbaar zijn.

"De kwaliteit ziet er uitstekend uit en de oogst zal op het gebruikelijke tijdstip plaatsvinden. Droge omstandigheden in de noordelijke teeltregio's kunnen aanleiding geven tot een iets kleinere maatsortering, maar late regenval kan dit nog veranderen. In 2023 verpakten telers 165,1 mln kartons voor export. De toename van ongeveer 800.000 kartons lag aanzienlijk onder de langetermijngroeicurve."

"De discriminerende en onwetenschappelijke fytosanitaire regelgeving van de EU met betrekking tot Citrus Black Spot (CBS) en Afrikaanse fruitmot (FCM) is een ernstige bedreiging die ertoe zou kunnen leiden dat Zuid-Afrika de toegang tot de Europese markt wordt ontzegd. De CGA hoopt dat de Zuid-Afrikaanse regering spoedig zal oproepen tot het oprichten van een onafhankelijk panel binnen de World Trade Organisation (WTO) dat kan oordelen over de FCM-kwestie. Inzake CBS is het essentieel dat de regering oproept tot een WTO-consultatieproces."

Voor meer informatie:
Justin Chadwick
Citrus Growers' Association of Southern Africa
Tel: +27 31 765 2514 (Zuid-Afrika)
justchad@iafrica.com
www.cga.co.za

Publicatiedatum: