Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Ruimte op Europese markt voor goede Zuid-Afrikaanse handsinaasappelen"

Tholen - De eerste verladingen met Zuid-Afrikaans citrus zijn weer van start gegaan. Eddy Kreukniet van Exsa Europe bezocht samen met collega Niek van Rijsbergen afgelopen week de teeltgebieden. "Er is geen narigheid geweest met wind, regen of storm, dus vooralsnog zien we een schone aanvliegroute naar het seizoen."


Stijn, Eddy en Floor Kreukniet

"Natuurlijk zijn er de gebruikelijke issues. Zo is het percentage fruit dat afvalt vanwege blackspot nooit precies te definiëren, dus dat blijft een spanningsfactor. Ook logistiek zijn er nog de nodige vraagtekens, want het is niet te verwachten dat Kaapstad alle problemen opgelost heeft. Hierdoor blijven de conventionele boten vanuit Kaapstad en Port Elizabeth een welkome aanvulling, net als de extra containerlijn vanuit Port Elizabeth. Nu is citrus gelukkig minder gevoelig dan druiven of pruimen, maar de logistiek blijft helaas een onvoorspelbare factor."

"Er wordt in Zuid-Afrika een redelijk goede grapefruitoogst verwacht, waarbij de nadruk ligt op de klein vallende maten (45-55). Gelukkig zijn de lokale sapprijzen goed. Nu hoop ik dat de Zuid-Afrikaanse leveranciers de discipline hebben om de kleinere maten en klasse II richting de sapindustrie af te zetten en de goede maten naar Europa te sturen. Als dat gebeurt, verwachten we een stabiele markt", vertelt Eddy.

Langer Spaans seizoen
"Met de citroenen hebben we de situatie dat Spanje langer doorgaat met een goede oogst Verna-citroenen. Hierdoor zal een aantal klanten wat later overschakelen op de Zuid-Afrikaanse citroenen. Nu is Verna niet de allermooiste citroen en daarom verwacht ik dat zeker de klanten in het hogere segment snel zullen overschakelen op de Zuid-Afrikaanse citroenen die ook meer sap bevatten."

"Ook de mandarijnen staan er weer goed bij, waarbij er een kleine groei in met name de late rassen valt te verwachten. In die periode zien we ook ruimte in de markt voor meer volume, ook promotioneel", aldus Eddy. "Vroege soorten, zoals Satsuma, Clementine en Nova zijn beschikbaar, maar nog niet met overdreven grote volumes. Hoe deze afzet van start gaat is mede afhankelijk hoe andere productielanden als Peru en Europa in de wedstrijd zitten."

Last but not least beginnen ook de Navels in Zuid-Afrika te rijpen. "We kennen de situatie van een overvolle markt door de grote hoeveelheid Egyptische sinaasappels die door de overproductie en de Rode Zee-problematiek in Europa zijn gedumpt, maar dat zijn allemaal Valencia's. Ik voorzie aan de Europese zijde ruimte voor een goede handsinaasappel", aldus Eddy.

Hoge sapprijzen
"Ook voor sinaasappelen zijn de sapprijzen lokaal goed, die liggen misschien wel op het hoogste niveau ooit. Hopelijk resulteert dit bij het vroege fruit erin dat de markt niet wordt overladen. De eerste Valencia's zien er goed uit en vallen in het vroege productiegebied een tikje kleiner. Voor de midden- en late soorten moet dit nog blijken. Er zijn nog veel elementen die de sinaasappelmarkt kunnen beïnvloeden."

"Al met al ben ik niet negatief over het sinaasappelseizoen. Egypte zal ergens in juli van de markt zijn en Marokko is niet happig om veel fruit naar Europa te sturen of het is voor veel geld. De vraag in Canada en de US is prima en daarom verwacht ik een relatief normale overgang naar Zuid-Afrika, al zullen de enorm hoge prijzen van vorig jaar die zelfs boven de 20 euro gingen, niet waarschijnlijk zijn. Echter zal het zeker geen goedkoop seizoen worden", besluit Eddy.

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
[email protected]
www.exsaeurope.com