Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frutinter

"Exportopties Spaanse mandarijnen en sinaasappelen nemen af"

Het citrusaanbod in Europa blijft de vraag overstijgen. De toename van het Spaanse mandarijnenaanbod in deze tweede seizoenshelft botst frontaal met de grote volumes uit Marokko en Turkije. Op de sinaasappelmarkt zal Egypte naar verwachting een dominante rol blijven spelen tot het einde van het seizoen van het noordelijk halfrond.

"Vanaf half januari neemt de mandarijnenoogst in Spanje toe en zijn er meer rassen beschikbaar. Dit jaar is er veel product op de markt en dus is het normaal dat de prijzen zich zelfs voor de beschermde rassen aanpassen. Ondanks de prijsdaling blijven ze evenwel winstgevend", zegt David Usó van de commerciële afdeling van Frutinter.

Bovendien was er dit jaar een overlap tussen de mandarijnrassen sinds het Clemenules seizoen werd verlengd. "Het is een warm en droog jaar geweest en daardoor moest langer gewacht worden om de mandarijnen te kunnen plukken", voegt hij toe.

"Het evenwicht tussen vraag en aanbod in Europa werd verder verstoord door de massale instroom van fruit uit Marokko en Turkije. Het zijn landen die hun export opvoeren en zich dit jaar op de Europese markt hebben geconcentreerd door het conflict in de Rode Zee", merkt David Usó op. "We hopen dat er vanaf april minder aanboddruk zal zijn op de mandarijnenmarkt."

Ook op de sinaasappelmarkt zijn de resultaten heel anders dan aan het begin van het seizoen werd verwacht. "Ondanks de lage beschikbaarheid door de droogte was er bijna het hele seizoen een gevoel van overaanbod. De prijzen daalden heel snel. Zonder twijfel is het effect van de import van Egyptische sinaasappelen verwoestend geweest. Ze nemen steeds meer schapruimte in Europa in en worden voornamelijk via Nederland geïmporteerd, maar de kwaliteit van de Egyptische sinaasappelen is, in tegenstelling tot wat velen misschien denken, correct", stelt de verkoper van Frutinter.

"Ik zal nooit voorstander zijn van het verbieden van importproduct, maar ik denk wel dat er hogere tarief- en antidumpingbarrières zouden moeten komen om de Europese teelt te beschermen. Als dat niet gebeurt, dan kunnen de gevolgen rampzalig zijn", stelt David Usó. "Het lijkt erop dat de exportmogelijkheden voor Spaanse mandarijnen en sinaasappelen afnemen. We verliezen concurrentievermogen in dit tweede deel van het seizoen."

Voor meer informatie:
Frutinter
Tel: +34 964 506310 (Spanje)
marketing@frutinter.com
www.frutinter.com

Publicatiedatum: