Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Citroenenconsumptie moet omhoog"

Voor een correcte toepassing van de Voedselketenwet in Spanje, die stelt dat telers hun producten niet onder de kostprijs mogen verkopen, is de hamvraag natuurlijk hoe hoog de teeltkosten zijn. Vaak zijn die moeilijk te berekenen omdat ze van veel factoren afhangen en bovendien kunnen gemiddelden veel te laag uitvallen voor bepaalde telers of bepaalde teeltgebieden. Ook in de citroenenteelt speelt dit probleem.

Volgens branchevereniging La Unió was de gemiddelde teeltkost voor de Fino citroen in 2018, toen er nog geen sprake was van een pandemie en een oorlog in Europa, € 0,18 per kilo. Recentelijk hebben onderzoekers van het Instituut voor Landbouw- en Milieuonderzoek van Murcia (Imida) een studie gedaan naar de teeltkosten van de belangrijkste biologische gewassen in de regio Murcia. Voor de Fino citroen kwamen ze daarbij uit op € 0,25 per kilo. En dit seizoen was het resultaat van berekeningen van telersvereniging Asaja Alicante € 0,32-0,35 per kilo.

Deze cijfers lopen uiteen en toch hebben ze één ding gemeen. Alle drie, zelfs de kostprijs van 2018 toen de grondstoffen nog geen forse prijsstijging hadden ondergaan, overstijgen de huidige verkoopprijzen voor citroenen.

Op basis van prijsgegevens van de gewestelijke overheden lag de gemiddelde telersprijs voor citroenen in week 9 op € 0,14 per kilo in Andalusië, op € 0,13 per kilo in Murcia en tussen € 0,05 en 0,15 per kilo in de Valenciaanse Gemeenschap. Het nationale gemiddelde werd berekend op € 0,126 per kilo.

"Dit is de harde realiteit. Wat we nu moeten doen is proberen uit dit dal te klimmen door de consumptie van citroenen te bevorderen zodat de vraag en de prijzen zich herstellen", zegt Juan Antonio Martínez, manager van Toñifruit. "Verse citroenen zijn onvervangbaar als smaakmaker. De geur van de schil en de frisse smaak van het sap zijn uniek. Dit moeten we kunnen overbrengen naar de consument."

Verantwoordelijkheid supermarktketens
"Met een gemiddelde van ongeveer 2 kilo per inwoner per jaar is Spanje een grootverbruiker van citroenen in de Europese Unie. Dat cijfer ligt zelfs nog wat hoger in de regio Murcia, waar een groot deel van de teelt plaatsvindt. In Turkije is de gemiddelde consumptie bijna dubbel, maar in de rest van Europa slechts half zo groot. De conclusie is dat er nog veel ruimte is om de consumptie van citroenen verder te verhogen", benadrukt Juan Antonio.

"Het is tijd om een versnelling hoger te schakelen in de communicatie: citroen is een krachtige en verfrissende smaakmaker met een grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten die het immuunsysteem versterken. Bovendien speelt de grote oogst in Spanje dit seizoen in het voordeel van de consument, want als de supermarktketens hun steentje bijdragen, kan elke Europeaan een uitstekend product voor een redelijke prijs mee naar huis nemen. Het zou de consumptie van citroenen een duw in de rug geven."

"Supermarktketens hebben de sleutel in handen om dit mogelijk te maken, want zij kunnen ervoor kiezen om de telers te ondersteunen met winkelacties en zo de verkoop te stimuleren. Ze zouden in de winkelruimte ook informatie kunnen bieden over de gezondheidsvoordelen en veelzijdigheid van citroenen."

Spanje levert aan de Europese markt een duurzame citroen van "lokale teelt" met alle garanties van voedselveiligheid, zoals blijkt uit het totale gebrek aan waarschuwingen door de Europese voedselwaakhond RASFF. Spanje vertegenwoordigt ook 41% van het wereldwijde areaal van biologische citroenen, zo blijkt uit gegevens van Ailimpo, de Spaanse branchevereniging voor citroenen en grapefruit. "Als het zou lukken om de consumptie te verhogen, zou dat voordelig zijn voor de supermarktketens en vooral voor ons."

Voor meer informatie:
Toñifruit
Parque Empr. Cabecicos Blancos
C/ Molino Grande 22
30892 Librilla (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 071 056
info@tonifruit.com
https://tonifruit.com

Publicatiedatum: