Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportprijzen Egyptische sinaasappelen gelijk aan lokale markt

De Egyptische citrussector staat aan het einde van het seizoen voor grote uitdagingen. Telers en exporteurs hopen zo vlug mogelijk hun voorraden op te schonen en een einde te maken aan een seizoen dat gekenmerkt werd door lage prijzen en een krimpende markt.

"Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de prijs, zoals maatvoering, kwaliteit en vraag", zegt Amged Nessem, exportmanager bij El Teriak Farms. "Dit seizoen hebben echter andere factoren het seizoen opgeschud, waarvan de crisis in de Rode Zee ongetwijfeld de meest invloedrijke is, naast de krapte in de buitenlandse valutareserves van Egypte."

"Hoewel de maten van sinaasappelen dit seizoen zeker beter in evenwicht waren in vergelijking met vorig seizoen en er meer grotere maten beschikbaar waren, liggen we nog steeds onder de norm in Egypte. Brazilië en Canada, die dit seizoen stevig aan onze mouw trokken, hebben over het algemeen grotere maten besteld. Exporteurs moesten zich tot Europa wenden om de middelgrote maten te verkopen", legt de exporteur uit.

"De erosie van dollarreserves in Egypte leidde tot een scherpe devaluatie van het Egyptische pond en stimuleerde de zwarte markt. Veel exporteurs hebben hun prijzen gebaseerd op de alternatieve dollarkoers op de zwarte markt, waardoor er grote verschillen ontstonden tussen de exportprijzen. Gelukkig heeft de regering zojuist maatregelen genomen tegen de zwarte markt, wat goed nieuws is voor een harmonisatie van de prijzen", vervolgt Nessem.

"De factor die het citrusseizoen in Egypte het meest heeft verstoord, blijft de crisis in de Rode Zee", gaat Nessem verder. "Onze markt is simpelweg gekrompen, aangezien we zijn afgesneden van belangrijke bestemmingen zoals India, Bangladesh, Maleisië, China en de Golfstaten. Momenteel steekt slechts één bedrijf de Straat van Bab al-Mandab over. De rest van de zendingen wordt met meer dan 20 dagen verlengd, om nog maar te zwijgen van de transportkosten."

Egyptische exporteurs zagen weinig andere opties dan export naar de Europese markt, legt Nessem uit. "Maar het aanbod in Europa is overvloedig en de prijzen dalen. We zijn getuige van het schadelijke fenomeen van verkoop op commissie, dat vroeger plaatsvond in de Golfstaten en nu naar Europa wordt overgebracht. Exporteurs proberen gewoon van hun citrus af te komen. De exportprijzen liggen zelfs op het niveau van de lokale Egyptische markt."

De prijsdaling in dollars is relatief klein, ongeveer 10% vergeleken met vorig seizoen, maar in Egyptische pond is het een financiële aderlating, volgens de exporteur. "De dollar stond vorig jaar op 15 Egyptische ponden, dit jaar betaal je 50 ponden voor een dollar. De impact op de kosten is enorm. Als een verpakkingsdoos ten opzichte van vorig seizoen in prijs stijgt van $ 1 naar $ 1,5, dan is dit omgerekend naar de Egyptische munt een toename van 15 pond naar 70 pond. De verpakkingskosten zijn gestegen van 600 pond per ton naar 1.500 pond per ton."

"Een van de meest sprekende indicatoren is de houtprijs, die is gedaald van 12 pond aan het begin van het seizoen naar 7 pond nu. Telers begonnen het seizoen met hoge verwachtingen, maar nu kunnen ze alleen maar hopen op meer geluk volgend seizoen", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Amgad Nessem
Elteriak Farms
Tel: +20 1 207 976 920 (Egypte)
amgad.nessem@elteriakfarms.com
www.elteriakfarms.com

Publicatiedatum: