Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Juridisch geschil over registratie Nadorcott mandarijn loopt verder op

Het Gerecht van de Europese Unie was deze dinsdag het toneel van een juridisch geschil over de registratie als plantaardig ras van de Nadorcott mandarijn, eigendom van een bedrijf van de Marokkaanse koninklijke familie. Tijdens de zitting in Luxemburg presenteerden zowel de vertegenwoordigers van Eurosemillas, gespecialiseerd in veredeling, als die van het Communautair Bureau voor Plantenrassen (CPVO), hun argumenten.

In dit geschil nemen ook Nador Cott Protection, eigendom van de koning van Marokko, en Carpa Dorada, de onderneming die de commerciƫle exploitatierechten van het Nadorcott ras in Spanje en Portugal bezit, deel ter ondersteuning van het CPVO.

De controverse gaat terug tot 22 augustus 1995, de datum waarop Jean Dean De Maistre in de EU intellectuele eigendomsbescherming aanvroeg voor het ras, veredeld door El Bachir Nadori, die in 1997 de Franse nationaliteit zou verkrijgen. Datzelfde jaar droeg De Maistre alle rechten van het ras over aan Nador Cott Protection.

Het CPVO verleende in 2004 intellectuele eigendomsbescherming in de EU aan het Nadorcott ras. Eurosemillas probeerde echter deze bescherming in 2016 te annuleren, onder andere met het argument dat het ras geen nieuwigheid was, maar al werd geteeld onder de naam Afourer voordat het beschermd werd. Het CPVO wees dit verzoek tot nietigverklaring af.

Na een beroep ingediend door Eurosemillas in januari 2020, dat later werd afgewezen als "ongegrond", wendde het bedrijf zich in maart 2023 tot het Gerecht, met het verzoek om de beslissing te annuleren en de nietigverklaring van de intellectuele eigendomsbescherming in de EU voor de Nadorcott mandarijn uit te spreken.

Het CPVO heeft samen met Nador Cott Protection en Carpa Dorada het Gerecht verzocht het door Eurosemillas ingediende beroep te verwerpen en laatstgenoemde te veroordelen in de kosten.

Bron: EFE / lavozdegalicia.es

Publicatiedatum: