Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanjaarden willen onderzoek dumping Egyptisch citrus op Europese markt

De Spaanse brancheorganisatie La Unió heeft opnieuw bij de Europese Commissie aangedrongen op een onderzoek naar mogelijke dumping van Egyptisch citrus op de Europese markt. Ze verwijst daarbij naar Verordening (EU) 2016/1036 van 8 juni 2016, betreffende bescherming tegen dumping door niet-EU-landen.

Van januari tot en met april neemt de aanwezigheid van Egyptisch citrus in de Europese retail steeds meer toe. Men verwacht een nieuw record dit jaar. "Het citrus komt binnen tegen zeer lage prijzen die de markt verstoren. Europese telers verliezen aan concurrentiekracht, want in tegenstelling tot de Egyptische telers moeten ze voldoen aan de verplichtingen van de Green Deal op het gebied van milieu en sociale wetgeving", zegt Carles Peris, algemeen secretaris van La Unió.

Deze concurrentie heeft een impact op het Spaanse seizoen, dat tot eind december positief verliep en nu sterk te lijden heeft onder de import van Egyptische sinaasappelen, wat zorgt voor een overlap met de variëteiten van de EU-producenten. In die zin is de EU een interne markt en het feit dat de invoer uit Egypte in sommige lidstaten meer overheerst dan in andere betekent niet dat deze producten niet op dezelfde markt met elkaar en met de Europese teelt concurreren.

In de eerste elf maanden van 2023 exporteerde Egypte 488.881 ton naar de EU, 108% meer dan in 2022 en 84% meer dan het vijfjarig gemiddelde. Na Zuid-Afrika is het de tweede grootste exporteur van citrus naar de EU. De Egyptische rassen voor de versmarkt, Navel of Valencia, worden in de Europese havens respectievelijk aangeboden tegen € 0,48 en € 0,46 per kilo, en de perssinaasappelen tegen € 0,38 per kilo, iets minder dan de prijs voor het Spaanse product.

Het minimumloon in Egypte ligt ver onder dat van de verschillende EU-landen en het Noord-Afrikaanse land leeft de internationale arbeidsconventies van de ILO niet na, waardoor La Unió eerder al voorstelde de import naar de EU automatisch op te schorten. Bovendien hebben Egypte en andere derde landen veel lagere milieunormen dan Europa. La Unió pleit al lange tijd voor wederkerigheid in bedrijfsvoering en op fytosanitair gebied.

Het probleem stelt zich niet alleen nu, maar zal ook in de toekomst nog spelen. Egypte telt bijna 24 mln sinaasappelbomen, waarvan 14 mln in productie zijn. De overige 10 mln zullen de komende jaren in productie komen.

Voor meer informatie:
La Unió
https://launio.org

Publicatiedatum: