Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nuovafrutta (Italië)

Omslag in de gembermarkt verwacht vanaf eind januari

"Vanaf eind januari-begin februari voorzie ik een omslag in de gembermarkt. De eerste containers die we plannen te verzenden vanuit China begin januari en die 30 dagen later in Europa zullen aankomen, kosten tussen de 30 en 40 procent minder", zegt Giorgio Donnarumma, salesmanager van het Milanese bedrijf Nuovafrutta. "Van ongeveer $2.600 per ton is de prijs gedaald naar $1.800."


Braziliaanse gember

"Chinese gember zal de eerste maanden van het jaar domineren en veel goedkoper zijn. Met de dalende prijzen neemt de bereidheid om gember te kopen toe, want het risico is kleiner", vervolgt Donnarumma. "Tot nu toe was het product, of het nu Braziliaans of Chinees was, erg duur, en de beschikbaarheid was vrij beperkt. Een karton van 13,5 kg Braziliaanse gember wordt deze dagen op de markt verkocht voor ongeveer €45-50. Het seizoen loopt nu ten einde en zal opnieuw beginnen in de maand mei. Vergelijkbare prijzen worden genoteerd voor Chinese gember."

Chinese gember

"De etnisch-exotische markt is over het algemeen heel rustig voor de tijd van het jaar. Er is geen rush op een specifiek product. Het is echt kalm in deze kerstperiode, al werd dat eigenlijk wel verwacht. In deze laatste dagen voor Kerst zal er wat meer beweging zijn, maar helemaal niet zoals in voorgaande jaren. Ik herinner me jaren dat we vanaf 1 december al druk bezig waren met het verwerken van bestellingen. Dit jaar was het tot 10 december even rustig als in november, traditioneel een erg kalme maand", legt Donnarumma uit.


Braziliaanse limes

"De markt is allesbehalve levendig en dat heeft deels te maken met de prijzen en de lage koopkracht, deels met de weersomstandigheden in de teeltlanden. Omdat er geen grote rotatie van producten is, zijn de aankomsten gemakkelijk beheersbaar", vervolgt de salesmanager. "Januari is altijd een kritieke maand, omdat na de feestdagen de rust terugkeert. Deze keer hangt echter veel af van hoe 2023 zal eindigen: als de handel traag blijft, hoeft het begin van het nieuwe jaar niet zo teleurstellend te zijn als gewoonlijk."


Peruaanse mango's

Limes, mango's en avocado's
"De verkoopprijs van limes is gedaald tot €6-6,50, afhankelijk van de maatsortering. In de laatste weken is er heel weinig product uit Mexico gekomen en er zijn geen grote volumes vertrokken uit Brazilië. In januari kunnen de prijzen verbeteren. Hetzelfde geldt voor mango's die over zee worden geïmporteerd uit verschillende landen. Alles hangt af van de beschikbaarheid van het product."


Chileense avocado's

"De afzet van Hass avocado's verloopt zoals gewoonlijk. In de kerstperiode krijgt die altijd een boost. Op dit moment zijn er avocado's beschikbaar uit Chili, Colombia, Marokko, Israël en Spanje", besluit Donnarumma.

Publicatiedatum: