Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese exportmogelijkheid neemt af voor veel producenten

'Mini-tornado' rukt mango's in Limpopo van bomen

"Het is geen gemakkelijk jaar voor Zuid-Afrikaanse mango's," merkt een inkoper op na wat een 'mini-tornado' wordt genoemd, die vrijdagavond door de Blyde River Valley, grens Mpumalanga/Limpopo, raasde en talloze mango's van de bomen blies. De Zuid-Afrikaanse weerdienst kon niet bevestigen of het inderdaad een tornado was.

Veel mangoproducenten in Hoedspruit leden zware verliezen door de uitzonderlijk sterke wind die plastic kratten optilde, ze 300m verder achterliet en de infrastructuur beschadigde. Hagel ging op sommige plaatsen gepaard met wind; de sector berekent de schade aan de mangoteelt.

"We hebben 15% verloren die beschadigd was door hagel en die niet verkoopbaar zijn als gevolg van zonschade wanneer fruit op de grond lag," zegt Helgard Redelinghuys van Rederburg Estates, een mango- en citrusproducent in Hoedspruit, Limpopo provincie.

"Daarnaast heeft nog eens 30% van onze totale oogst hagelschade en zal nu tegen een lagere opbrengst moeten worden verkocht. Dus we blijven achter met 55% van ons fruit dat onbeschadigd is. Dit heeft een drastisch effect op onze export omdat we liever nu geen risico nemen." De prijs voor mango;s op de lokale markt wordt verwacht te stijgen als gevolg van de kleinere oogst.

In de voorafgaande weken was het gebied in de greep van een hittegolf waarbij mango's aan de bomen een temepratuur van 45°C, zelfs 50°C intern maten. Zonnebrand is dit seizoen niet alleen gemeld op mango's, maar ook op litchi's.

Publicatiedatum: