Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse mango-import afgelopen jaren enorm toegenomen

EastFruit meldt dat de populariteit van mango's onder Marokkaanse consumenten toeneemt, en het land staat op het punt om dit jaar zijn eigen importrecord te breken. De Marokkaanse mango-import is sinds 2017 verdubbeld en heeft in de eerste negen maanden van 2023 al bijna hetzelfde niveau bereikt als het hele vorige jaar. Marokko behoort niet tot de grootste mango-importeurs ter wereld. Het staat op de 23e plaats. Het heeft echter een van de snelst groeiende importcijfers ter wereld, na China, Jordaniƫ en Brunei.

Van 2017 tot 2022 nam de Marokkaanse mango-import gemiddeld met 15% per jaar toe, terwijl de drie bovengenoemde landen stijgingen zagen van respectievelijk 30%, 66% en 39%. De Verenigde Staten, Nederland en Duitsland, die samen met China de vier grootste mangokopers ter wereld zijn, zagen hun import slechts met respectievelijk 4%, 6% en 1% toenemen.

Marokko importeerde in 2022 in totaal 12.600 ton mango's en in januari-september van dit jaar 12.400 ton. Deze cijfers kunnen ook enkele guaves en mangosteen omvatten, maar het merendeel zijn mango's.

Marokko heeft ook het klimaat om zelf mango's te telen, maar de teelt van dit fruit is niet erg gebruikelijk in het land. Faostat meldt dat het land jaarlijks tussen de 100 en 400 ton mango's oogst. Daarom is Marokko bijna volledig afhankelijk van import om aan de vraag te voldoen.

Het merendeel van de in Marokko verkochte mango's komt uit Sub-Sahara Afrika, maar Peru, Braziliƫ en Spanje zijn ook belangrijke leveranciers. Egypte kwam in 2023 op de lijst en exporteerde in september meer dan 300 ton mango's naar Marokko.

Peru en Braziliƫ voorzien de Marokkaanse markt van de late herfst tot de vroege lente, waarna Afrikaanse landen het roer overnemen. Mali, de belangrijkste leverancier, begint zijn seizoen in maart en eindigt in juli, waarna Senegal de markt domineert tot eind augustus. Burkina Faso en Ivoorkust sturen het merendeel van hun mango's in maart en april naar Marokko. In de herfst wenden Marokkaanse importeurs zich tot Spanje.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: