Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE:

Spaanse Navelina's domineren in Duits schap

Spaanse Navelina-sinaasappelen domineerden duidelijk de sinaasappelsector, bijgestaan door aanvoer uit Italië en Griekenland. De eerste lading Salustiana-sinaasappelen uit Spanje arriveerde, maar volgens de BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) bleken deze uiteindelijk slechts aanvullend van aard te zijn. Zuid-Afrikaanse Midknight en Valencia Late waren nog steeds beschikbaar en werden voornamelijk verhandeld als persfruit. De prijzen bleven relatief stabiel, zolang de smaak overtuigend was. Ook de prijzen van Spaanse producten bleven over het algemeen constant, omdat vraag en aanbod voldoende in evenwicht waren.

Door het begin van de adventstijd en het winterse weer verbeterde de afzet. De eerste Turkse en Marokkaanse import wordt verwacht in week 49. Naast dure Australische partijen waren er ook een paar Italiaanse Tarocco-bloedsinaasappelen, hoewel hun kleur in München nog te wensen overliet. Klanten wachtten op de Moro uit Italië.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
Het assortiment was niet veel veranderd. Zoals gebruikelijk in deze tijd van het seizoen was er vooral Duits fruit beschikbaar, vergezeld van Italiaanse en Franse aanvoer. Er waren ook kleine volumes Nederlands, Belgisch en Pools fruit.

Peren
De Italiaanse en Nederlandse aanvoer vormde de basis van het assortiment. Duitse en Turkse producten vulden het assortiment aan, terwijl Belgische en Spaanse producten het compleet maakten. De interesse was beperkt door het onaangename weer. Er waren geen significante prijsveranderingen.

Druiven
De Peruviaanse partijen hadden nu de Italiaanse verdrongen uit de top van het assortiment. De aanwezigheid van Europese producten bleef afnemen; de prijzen stegen op sommige plaatsen door het volume en de grotere beschikbaarheid van producten in winterverpakkingen.

Citrus
De lage temperaturen, het slechte weer en de start van het adventseizoen stimuleerden de handel: de afzetmogelijkheden waren aanzienlijk verbeterd. Als gevolg hiervan werden de Spaanse clementines, die voornamelijk beschikbaar waren, snel verkocht. Italiaans en Marokkaans fruit vulden het aanbod aan.

Citroenen
Spaanse Primofiori domineerden, terwijl Turkse Meyer-citroenen en Enterdonato de handel aanvulden, op sommige plaatsen zelfs met grote volumes. Door het koude weer was de handel in sommige regio's levendiger dan in de afgelopen weken.

Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht. Handelaren hadden dan ook zelden reden om hun prijzen te wijzigen. Alleen Keulen en München meldden stijgende prijzen voor het topmerk.

Bloemkool
Het Italiaanse, Duitse, Belgische en Nederlandse aanbod was beschikbaar in verpakkingen van 6 en 8, terwijl het Spaanse, Franse, Poolse en Turkse aanbod alleen beschikbaar was in verpakkingen van 6 stuks. Over het algemeen was de beschikbaarheid beperkt en liep het Centraal-Europese seizoen ten einde.

Sla
Belgische aanvoer domineerde de slamarkt. Italiaanse en Franse partijen volgden qua belang. Duitse en Nederlandse producten vulden het beeld nu alleen nog maar aan. In het geval van ijsbergsla werd de dominerende Spaanse aanvoer alleen geflankeerd door Turkse import in Berlijn.

Komkommer
Spaanse zendingen domineerde duidelijk. Alle andere origines waren slechts sporadisch en niet op alle dagen beschikbaar, terwijl Duitse partijen van de markt waren gehaald. Relatief gunstige Marokkaanse en Turkse importen konden enig marktaandeel veroveren.

Tomaten
Cherrytomaten kwamen voornamelijk uit Italië en Nederland, met Spaanse import die het plaatje compleet maakte. De aanwezigheid van trostomaten uit met name Turkije en Nederland nam af, terwijl het belang van het Belgische en Spaanse aanbod licht toenam.

Paprika
Aanvoer uit Spanje vormde nu stevig de basis van het aanbod, gevolgd door Turkse en Marokkaanse import. Het voorheen dominante Nederlandse en Belgische aanbod speelde niet of nauwelijks nog een rol en had de markt op sommige plaatsen al volledig verlaten.

Bron: BLE

Publicatiedatum: