Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Exportdaling Braziliaanse druiven 20%"

De eerste druiven uit Brazilië zijn in week 42 bij Port International aangekomen. Het bedrijf uit Hamburg betrekt het grootste deel van zijn druiven van zijn exclusieve partnerfarm GVS. "Wij als Port International hebben dit jaar een vergelijkbare hoeveelheid producten beschikbaar als in voorgaande jaren. Maar we zien een daling in de export van ongeveer 20% ten opzichte van 2021 en 2022", legt Malte Storjohann, Import Manager Overseas Products bij Port International uit.


Als importmanager is Malte Storjohann verantwoordelijk voor de inkoop van overzeese producten zoals druiven, exoten en citrus.

Inkoopproblemen van overzeese druiven
Storjohann vervolgt: "Grote uitdagingen in de verschillende landen van herkomst beïnvloeden de huidige aanvoersituatie voor druiven van het zuidelijk halfrond. Druiventelers uit Peru hebben dit jaar veel last van El Nino en zullen de gevolgen hiervan in 2024 nog meer voelen. Onvoorspelbare gaten in de teelt, producten die niet op tijd rijpen en zelfs hele oogsten die gewoon niet geëxporteerd kunnen worden, zouden in de nabije toekomst de gevolgen kunnen zijn."

Druiven uit Zuid-Afrika hebben ook vertraging opgelopen. "Door de koudste winter in meer dan 20 jaar dit jaar, is de rijping van het fruit hier ook vertraagd of volledig vernietigd door vorstschade." Ondertussen ziet Port International een grote vraag naar pitloze Braziliaanse druiven, terwijl het Italiaanse seizoen relatief vroeg ten einde loopt. "Er zijn over het algemeen meer lichtgekleurde druiven dan rode en donkere druiven, maar we hebben in beide segmenten voldoende volumes beschikbaar voor de Europese programma's."

Trend naar nieuwe rassen
In de Braziliaanse teelt zijn oude rassen de afgelopen jaren grotendeels vervangen door nieuwe. "In de teelt van lichtgekleurde, pitloze druiven is Sugarone bijvoorbeeld bijna verdwenen en vervangen door nieuwe rassen zoals Arra 15, Sugar Crisp of Autumn Crips. We zien een vergelijkbare trend in de teelt van donkergekleurde pitloze druiven. Crimson is grotendeels vervangen door nieuwere rassen zoals Iris, Candy en Arra 23. Ondertussen heeft ook een zwarte, pitloze variëteit genaamd Victoria zijn weg naar de markt gevonden, maar die is alweer op zijn retour door een gebrek aan belangstelling." Voor het komende jaar wordt verwacht dat de teelt relatief stabiel zal blijven en dat er geen significante dalingen of extra volumes worden verwacht. "In plaats daarvan verwachten we een verdere verschuiving van oude naar nieuwe rassen, waarbij de volumes vergelijkbaar blijven."

De vraag naar overzeese druiven is relatief goed, maar niet uitstekend. "Naar mijn mening wordt er nog steeds minder aandacht besteed aan rassen en smaak en meer aan visuele kenmerken en prijzen. Dit is een trend die niet alleen te zien is bij druiven, maar in het hele assortiment. Dit in tegenstelling tot andere markten in Zuid- en Oost-Europa en het Verenigd Koninkrijk. Over het algemeen vinden we dat druiven in de top 10 van meest geconsumeerde fruitsoorten staan en zullen blijven staan en we zien dit de komende jaren niet veranderen", besluit Storjohann.

Voor meer informatie:
Malte Storjohann
Port International Group
Lippeltstrasse 1
D-20097 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 40 3010000
info@port-international.com
www.port-international.com

Publicatiedatum: