Terwijl vorig jaar de vorst de kersenteelt in de Noord-Spaanse Caderechasvallei parten speelde, zien de prognoses er voor dit seizoen veel positiever uit. "We verwachten een goede oogst. Er is wat vorst geweest in april, maar de impact zal veel kleiner zijn dan vorig jaar, toen de temperatuur begin april tot 9 graden onder nul zakte. De bloemknoppen bevroren en er was praktisch geen oogst", zegt Juan José Gandía. "Maar omdat we vorig jaar geen fruit hadden, zijn de bomen nu goed uitgerust en komen ze sterk voor de dag. Er hangen veel kersen aan. We zullen in de buurt komen van het productiepotentieel voor onze streek, dat ongeveer een half miljoen kilo bedraagt."
"De kersengaarden in de Caderechasvallei liggen op een hoogte tussen 650 en 900 meter. De eerste kersen zullen rond begin juni worden geoogst, iets later dan in andere gebieden in Spanje", vervolgt hij. "De Reineta appelen die in de vallei worden geteeld, bloeiden in de eerste week van mei en verliezen nu hun bloemblaadjes. En omdat er geen vorst is geweest, verwachten we ook voor dit fruit een goede oogst."
Kersen zijn een traditioneel gewas in deze regio van de provincie Burgos. Al in de 11e eeuw werd in geschriften van het klooster van San Salvador in de gemeente Oña melding gemaakt van de teelt van fruit – waaronder kersen en appelen – in de Caderechasvallei. "In de jaren '60 nam de teelt van traditionele appelrassen evenwel af met de introductie van nieuwe variëteiten, zoals Golden. De sector wou rassen die goed bewaard konden worden in de koelopslag. Veel telers zagen het niet zitten om de omschakeling te doen en verlieten zelfs de streek."
"De achterblijvers gingen door met de traditionele teelt en probeerden te overleven met wat jaren de economische motor van de streek was geweest. En vandaag kunnen we met trots zeggen dat we al 25 jaar werken met het garantiemerk Valle de Caderechas."
"In de supermarkt kun je maar één soort kiezen"Caderechas teelt een interessant assortiment kersenrassen die voornamelijk op de markt worden gebracht in de provincie Burgos en Baskenland, door middel van directe verkoop op markten, beurzen en gastronomische festivals waar showcookings worden gehouden en informatiepanelen worden opgesteld. "Bij dit soort afzet is er een contact tussen de teler en de consument die in supermarkten verloren gaat. De consument kan er ook kiezen tussen meerdere variëteiten, wat normaal niet het geval is in de retail."
"Hier in de vallei telen we twee zeer oude rassen: Roja de Milagro en Fresona. Beide zijn tweekleurig en zeer delicaat, maar zeer gewaardeerd. Daarnaast telen we ook modernere rassen, met name de variëteiten die in de jaren '80 uit Canada kwamen, waaronder Summit en Lapins."
"Lapins is een ras dat het hier erg goed doet en zeer goed bestand is tegen de kou. We hebben het onlangs nog gezien. Lapins kan een temperatuur tot 2 graden onder nul verdragen. Summit heeft dan weer een zeer aantrekkelijke hartvorm en maten tot 28-30. Wat al onze kersen gemeen hebben, is hun knapperige bite. Dat komt door het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur in ons microklimaat."
Voor meer informatie:
Asociación de Productores y Comerciantes
Las Caderechas
Tel: +34 947 040 266 (Spanje)
[email protected]
www.caderechas.com