Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Voldoende Poolse blauwe bessen verwacht, ondanks de vorst"

Hoewel de aanplant van Poolse blauwe bessen de laatste tijd op een hoog niveau stond, lijkt deze trend nu te zijn vertraagd, zegt Sandra Stefaniak-Syguła, mede-eigenaar van de Poolse zachtfruithandelaar Berrytrade: "Het tempo van de aanplant van nieuwe blauwe bessen is vertraagd. Er worden echter wel oude, kwalitatief niet de beste rassen vervangen door nieuwe genetica, die veelbelovend zijn wat betreft houdbaarheid en die vooral in verre bestemmingen erg gewild zijn bij klanten vanwege hun uitstekende smaak en hardheid."

Ondanks de vorst in Polen twijfelt Stefaniak-Syguła er niet aan dat er voldoende volumes zullen zijn om al hun klanten te bevoorraden. "Er zullen dit jaar voldoende volumes Poolse blauwe bessen zijn. Ik kan alleen spreken voor onze regio, Mazovië, in centraal Polen, waar onze geassocieerde telers gelokaliseerd zijn. Er waren inderdaad enkele vorstperiodes, die heel typisch zijn voor ons klimaat en gewoonlijk in de maand mei voorkomen. Dit jaar is de bloei, net als in veel andere landen in Centraal- en Oost-Europa, versneld door de zeer warme lente en al in april begonnen. De vorstperiode duurt deze week nog voort, dus de strijd is nog niet gestreden. Zoals het er nu naar uitziet, is ongeveer 20-30% van de bloesems van vroege variëteiten waarschijnlijk aangetast door de vorst."

Nieuwe aanplanten
Volgens Stefaniak-Syguła zal de vorst de markt in evenwicht brengen, omdat veel van de nieuw aangeplante boomgaarden dit seizoen in volle productie zullen gaan: "Naar mijn mening is dit echter paradoxaal genoeg een goede correctie, omdat er in de afgelopen jaren in Polen veel nieuwe velden met vroege rassen zoals Duke zijn aangeplant. Nu de planten hun volledige teeltfase bereiken, zou er zonder de vermindering van het volume door de vorst mogelijk een groter aanbod van Poolse blauwe bessen zijn dan er vraag naar is. Een correctie van het aanbod zorgt ervoor dat de prijs niet zo onder druk komt te staan als in 2021, toen het aanbod in veel Europese teeltlanden zeer goed was en de vraag naar Poolse blauwe bessen in juli een paar weken beperkt was."

Chinese markt
Stefaniak-Syguła zou graag zien dat hun export van blauwe bessen richting de oostelijke markten dit seizoen toeneemt. "Ons belangrijkste doel voor het Poolse seizoen voor blauwe bessen is het ontwikkelen van luchttransporten naar landen in het Midden- en Verre Oosten. Daarom hebben we een nieuw verkoopteam samengesteld dat zich alleen bezighoudt met de organisatie van de afzet en logistiek naar deze specifieke locaties. We profiteren van het feit dat onze faciliteit op slechts 40 km van het Warsaw Cargo Airport ligt, met veel rechtstreekse vluchten naar de Golfstaten of Azië. Dit jaar is het de eerste keer dat Poolse telers hun blauwe bessen naar China mogen exporteren. Daarom ondergaan onze geassocieerde telers al controles op hun plantages door de autoriteiten, die ervoor moeten zorgen dat aan alle verwachtingen van de Chinese klanten wordt voldaan. Ook ons pakstation staat onder streng toezicht. De opening van de Chinese markt is een enorme kans voor de Poolse blauwe bessensector en tegelijkertijd een enorme uitdaging, omdat de kwaliteitsverwachtingen van de Chinese klanten erg hoog zijn."

Nieuwe sorteermachines
Berrytrade heeft meerdere investeringen gedaan voor hun blauwe bessen seizoen, legt Stefaniak-Syguła uit: "We hebben het hele afgelopen jaar enorme investeringen gedaan. We zijn verhuisd naar een moderne faciliteit met meer dan 3000 vierkante meter koelruimte en we hebben twee moderne Tomra Kato 260 optische sorteermachines voor blauwe bessen aangeschaft die geschikt zijn voor AI en meer dan 50 ton blauwe bessen per dag kunnen sorteren. Met deze infrastructuur kunnen we tijdens het Poolse seizoen minstens 1200 ton sorteren en verpakken. Voor het seizoen willen we graag nieuwe exportbestemmingen openen. Naar mijn mening worden er nog steeds niet genoeg inspanningen geleverd om blauwe bessen te exporteren buiten de standaardbestemmingen, zoals de Poolse markt of Duitsland."

Over het algemeen zou het seizoen eerder kunnen beginnen en het piekseizoen zal naar verwachting langer duren dan vorig jaar. "We verwachten dat het seizoen ongeveer 10 tot 14 dagen eerder zal beginnen dan in 2023. Dat betekent dat we in de tweede helft van juni al de eerste pallets blauwe bessen per vliegtuig zullen versturen en rond begin juli volle vrachtwagenladingen verpakte blauwe bessen naar Europese retailers zullen exporteren. Het lijkt erop dat het seizoen dit jaar lang zal duren. Bij het Duke-ras zien we bijvoorbeeld tegelijkertijd beginnende bloesems en al fruitknoppen op dezelfde planten. Dit betekent dat de piek van dit ras langer zal aanhouden," besluit Stefaniak-Syguła.

Voor meer informatie:
Sandra Stefaniak-Syguła
Berrytrade
Tel: +48 692 640 720
[email protected]
www.berry-trade.com

Publicatiedatum: