Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorjaarsvorst veroorzaakt bestuivingsproblemen in Poolse appelboomgaarden

Poolse appeltelers hebben 's nachts te maken gehad met voorjaarsvorst, zegt Mohamed Marawan, eigenaar van de Poolse appelexporteur Sarafruit: "Het weer in Polen was de afgelopen week overdag warm, maar het zijn de nachten met vorst die in bepaalde gebieden met appelboomgaarden in Polen voor schade hebben gezorgd. Fruit, tuinplanten en tuinbouwgewassen die in Polen worden geteeld, vertonen grote verschillen in hun gevoeligheid voor vorst, vooral in het vroege voorjaar. In het geval van vorst is er over het algemeen sprake van een verminderde opbrengst en kwaliteit, en soms kunnen hele planten hierdoor vernietigd worden."

De schade is regionaal en hoewel de ramingen nog niet binnen zijn, verwacht Marawan geen grote problemen voor het komende seizoen. "De afgelopen twee weken was het ijzig weer in Polen, met temperaturen die 's nachts onder het vriespunt daalden en overdag niet boven de 10 graden Celsius uitkwamen. Dit veroorzaakt bestuivingsproblemen voor appelboomgaarden die in bloei staan, wat mogelijk van invloed is op de opbrengst. Dit hangt ook af van de locatie van de boomgaard, want sommige appelboomgaarden hebben helemaal geen schade. Op dit moment kan ik de schade nog niet ramen, omdat het nog erg vroeg is. Ik denk echter dat over een paar weken alles duidelijk zal zijn. Dat gezegd hebbende, denk ik dat de situatie in het komende seizoen niet zo slecht zal zijn. Ik denk wel dat er deze maand meer vorstnachten zullen zijn."

Hoewel er voor telers meerdere manieren zijn om hun boomgaarden tegen vorstschade te beschermen, stelt Marawan dat deze opties vaak te duur zijn: "Voor telers zijn er eigenlijk veel methoden om zich tegen vorst te beschermen, maar elk van deze methoden is erg duur om te implementeren. Bijvoorbeeld het gebruik van luchtbeweging en een grote ventilator in de boomgaard. Een andere optie is het gebruik van vorstbeveiligingssystemen op basis van water, waarbij tijdelijke irrigatiesystemen met een hoog debiet worden gebruikt om het water te leveren. Tot slot is er ook de mogelijkheid om warmte te gebruiken door kleine verwarmingselementen in de boomgaarden te installeren, die het gebied rond de bomen verwarmen en beschermen tegen bevriezing door straling," besluit de appelexporteur.

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155
[email protected]
www.sarafruit.eu

Publicatiedatum: