Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekenland zit met grote hoeveelheid appelen in zijn maag

Er heerst nogal wat onzekerheid voor het Griekse appelseizoen. "De vraag is laag en er bestaat de mogelijkheid dat appelen in koelcellen dit seizoen onverkocht blijven", zegt Matoula Katsika, export- en salesmanager voor de Griekse fruitexporteur A.C. Kissavos. "De afgelopen maanden is de situatie voor het Griekse appelseizoen niet veel veranderd. De vraag is verminderd, de belangstelling is minimaal en er liggen grote hoeveelheden appelen in de koelkamers die we niet kunnen verkopen. Ik zou zeggen dat naarmate de tijd verstrijkt, de situatie steeds onzekerder wordt."

Volgens Katsika is er veel concurrentie, ook op de Griekse markt zelf. Omdat consumenten minder te besteden hebben, hebben ze de neiging om voor de goedkoopste opties te gaan. "Op de Griekse markt zien we een toename van geïmporteerde groenten en fruit en tegelijkertijd worden Europese producten ongebruikt gelaten of verkocht tegen prijzen onder de kostprijs. Ook hebben de effecten van de inflatie op de inkomens van huishoudens de vraag van de consument beperkt. De consumenten geven nu de voorkeur aan producten van mindere kwaliteit, gewoon omdat ze goedkoper zijn."

"Hun prijzen zijn hoger dan die van hun concurrenten omdat Griekse telers veel meer kosten hebben, bijvoorbeeld voor grondstoffen en arbeid, dan telers in andere concurrerende landen. De prijzen zijn op zich redelijk, maar er is weinig interesse. Het probleem draait om de absorptie. We worden daarnaast geconfronteerd met grote hoeveelheden geïmporteerde appelen die de Griekse markt overspoelen. We hebben nog meer kosten, omdat we een geïntegreerd gewasbeschermingsbeleid volgen, terwijl de producten die uit derde landen worden geïmporteerd zelfs niet voldoen aan de basisregels voor gewasbescherming en ook niet aan de voorschriften van de Europese Unie."

Er zijn meerdere redenen voor het mislukte seizoen, stelt Katsika. "Er is zeker nog zo'n 30% van de oogst van onze appelen die niet verkocht zal worden. En laten we niet vergeten dat de Griekse appeloogst vorig jaar al zeer beperkt was. Deze wereldwijde recessie in appelen komt door de oorlog in Oekraïne, de economische situatie van Egypte, een land dat jarenlang grote hoeveelheden, zo'n 60%, van onze appelen heeft geabsorbeerd, en de versnelling van de recessie door de oorlog in Israël. Deze oorlog dwong tot veranderingen in transportroutes en grote vertragingen in de levering van containers."

"We hopen dat er snel een einde komt aan al deze onrust en dat de situatie zich op de een of andere manier zal normaliseren. We zijn al begonnen aan het nieuwe kersenoogstseizoen, hoewel de voortgang tot nu toe met ups en downs verloopt. Als Kissavos doen we ons best om de kwaliteit en onze goede reputatie op de markten te waarborgen, zodat we meer kunnen exporteren," besluit Katsika.

Voor meer informatie:
Matoula Katsika
A.C Kissavos
Tel: +30 24940 22261
[email protected]
https://kissavosgroup.gr

Publicatiedatum: