Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 8

Agrovision breidt blauwe bessenteelt uit naar Mexico, Marokko, India en China voor jaarronde levering

Tholen - Ongeveer tien jaar geleden en in zeer korte tijd onderging het landschap rond Mórrope en Olmos, twee gemeenten in de Peruaanse provincie Lambayeque, een metamorfose. Het dorre woestijngebied werd er vervangen door uitgestrekte velden die bruisen van leven, niet alleen door de weelderige teelten van blauwe bessen, avocado's en druiven, maar ook door de duizenden mensen die er elke dag de planten komen verzorgen en het fruit komen oogsten, in ruil voor een fatsoenlijk salaris. En zo vindt ook een tweede metamorfose plaats: die van de levensstandaard van deze arbeiders en hun gezinnen.


In 2022 behaalde Agrovision Corp., waarvan het bessenareaal in Peru, Mexico en Marokko 2.800 hectare bedroeg, een omzet van $210 miljoen, creëerde het 17.606 formele banen in Peru en Mexico, investeerde het meer dan $200.000 in lokale gemeenschappen en plantte het 119.000 bomen in het Arena Verde-herbebossingsproject in Mórrope.

Deze transformatie wordt mogelijk gemaakt door de ondernemingszin van verschillende tuinbouwbedrijven, waaronder Agrovision Perú en Arena Verde, dochterondernemingen van Agrovision Corp, een bedrijf van Amerikaanse oorsprong en een van de grootste zachtfruittelers ter wereld.


Bessenplantages midden in de Peruaanse woestijn

Van de productie van biobrandstoffen naar de teelt van blauwe bessen
"Tien jaar geleden huurden we ongeveer 12.000 hectare in de woestijn van Mórrope met het idee een project te ontwikkelen voor de productie van ethanol op basis van suikerriet", zegt Eduardo Aza, hoofd Sustainability and Corporate Affairs bij Agrovision Perú. "Een van de grootste uitdagingen destijds was echter om te bewijzen dat er voldoende water in de ondergrondse watervoerende laag zat. We investeerden grote sommen geld in studies en prospecties en we slaagden erin met de hulp van gerenommeerde ingenieurs aan te tonen dat er onder de woestijn van Lambayeque een watervoerende laag met veel potentieel lag."


De kwaliteit van de bessen wordt voor de oogst gecontroleerd

Als gevolg van de daling van de biobrandstofprijzen in die jaren veranderde Agrovision Perú het geweer van schouder en werd het ethanolproject vervangen door een AGF-project. Het bedrijf werd daarbij aangetrokken door de economische voordelen van de teelt van blauwe bessen. "We zijn hier in Olmos pioniers in de blauwe bessenteelt. We begonnen met een areaal van zo'n 1.000 hectare, destijds met de rassen Biloxi en Ventura. Vrijwel onmiddellijk zijn we van start gegaan met de export van het fruit naar China, Europa en de VS", legt Eduardo uit.


En dat geldt ook voor de druiven die Agrovision in Olmos teelt

"Momenteel geven de verschillende tuinbouwbedrijven in het gebied dat van water wordt voorzien via het Olmos Irrigatieproject werk aan ongeveer 60.000 mensen. Vorig seizoen had Agrovision Perú bijna 15.000 mensen in dienst, afkomstig uit de streek. Maar tijdens de pandemie, toen de tuinbouwsector heel belangrijk was voor de tewerkstelling, kwamen veel mensen die hun baan in andere sectoren hadden verloren, van meerdere plaatsen in Peru naar het Olmos Irrigatieproject", aldus Eduardo Aza.

En toen veel teeltbedrijven afgelopen seizoen niet in staat waren het gebruikelijke werkgelegenheidsniveau te behouden vanwege de kleinere oogsthoeveelheden, kon Agrovision Perú doorgaan met het creëren van banen omdat het twee jaar geleden was overgestapt op blauwe bessenrassen die beter zijn aangepast aan de klimaatverandering.


De geplukte blauwe bessen komen in het pakstation aan...

"Ons doel is om de markt jaarrond te bevoorraden"
In 2022 verzond de blauwe bessenteler meer dan 2.500 containers, 40% naar China en de rest naar Europa en de VS. "Ons doel is om de markt jaarrond te bevoorraden. Dit jaar gaat het ons lukken dankzij onze handelsplatformen in Londen, Nederland, Shanghai, Los Angeles en Philadelphia, maar ook dankzij teelt in andere landen, met name Mexico en Marokko, maar ook China, India en Roemenië."


...waarna ze weer een keuring ondergaan

In de Mexicaanse staat Jalisco teelt Agrovision Coprp. al twee jaar blauwe bessen, frambozen en bramen op een areaal van ruim 300 hectare voor export over de weg naar de Verenigde Staten. In Marokko beschikt het bedrijf over 250 hectare blauwe bessen- en frambozenteelt in de regio Souss-Massa. Maar ook in Peru zoekt het bedrijf tuinbouwgrond in andere regio's, met als doel de risico's die kunnen ontstaan door klimaatverandering te verkleinen. "Aangetrokken door onze focus op sociale en ecologische duurzaamheidskwesties verlenen verschillende Peruaanse en Europese banken en investeringsgroepen ons financiering voor deze tuinbouwprojecten in Peru en overzeese gebieden", aldus Eduardo Aza.


...en vervolgens worden gesorteerd

Medische zorg voor werknemers
Naast het creëren van banen, wat nog steeds de krachtigste methode is om de economische ontwikkeling van een gebied te garanderen en de levenskwaliteit van de inwoners te verhogen, doet de teler en exporteur aanvullend sociaal werk door medische zorg aan de werknemers te bieden, vooral in de meest afgelegen dorpen, met doktersconsultaties meerdere dagen per week en een ambulancedienst. "Begaan zijn met de werknemers en hun gemeenschappen zit in het bloed van de oprichters van Agrovision Corp", voegt het hoofd van Sustainability and Corporate Affairs toe.


...afgewogen en de clamshells gevuld

"Wat het milieu betreft, hebben we een herbebossingsinitiatief voor een gebied van ongeveer 2.000 hectare in Mórrope, waar de bomen in het verleden door illegale houtskoolproducenten waren gekapt. Het heeft er het ecosysteem vernietigd", legt Eduardo uit, die eraan toevoegt dat dit duurzaamheidsinitiatief enkele belangrijke prijzen op nationaal niveau heeft ontvangen voor de positieve impact op de biodiversiteit.


Nog een laatste gewichtcheck

Arena Verde, ook een dochterbedrijf van Agrovision Corp. legt zich dan weer als klimaatneutraal bedrijf toe op de biologische teelt van druiven en blauwe bessen op een areaal van 150 hectare. "De naam van dit bedrijf, Arena Verde, verwijst naar het feit dat in het noorden van Peru, dankzij de regen die El Niño brengt en de tuinbouwactiviteiten van verschillende bedrijven, het geel van het woestijnzand verandert in het groen van de planten."


Aandacht voor lokale vogels

Jaarlijkse duurzaamheidsrapporten
In elk land waar Agrovision Corp. tuinbouwprojecten opzet, probeert het bedrijf zijn duurzaamheidsmodel toe te passen, met als doel de gevolgen van klimaatverandering te verzachten, de biodiversiteit te vergroten en de levensstandaard van de mensen te verbeteren. "Jaarlijks publiceren we een duurzaamheidsrapport met specifieke gegevens over de voortgang op dit gebied. Het is vrij toegankelijk op onze website", besluit Eduardo Aza.


Bebossen van stukken woestijn

Agrovision Corp. is een snelgroeiende agro-exporteur die klanten wereldwijd voorziet van moderne rassen van blauwe bessen, frambozen en bramen, geteeld in Peru, Mexico en Marokko. Van de kwaliteit van het fruit en de goede arbeids-, sociale en milieupraktijken getuigen certificeringen zoals GlobalGAP, GRASP, SPRING, SMETA, AWS, EFI, USDA Organic en BRC. In 2022 behaalde het bedrijf, waarvan het totale zachtfruitareaal in Peru, Mexico en Marokko 2.800 hectare bedroeg, een omzet van $210 miljoen, creëerde het 17.606 formele banen in Peru en Mexico, investeerde het meer dan $200.000 in lokale gemeenschappen en plantte het 119.000 bomen in het Arena Verde-herbebossingsproject in Mórrope.


Agrovision heeft een herbebossingsinitiatief voor een gebied van ongeveer 2.000 hectare in Mórrope. Iedere cirkel is een nieuwe boom.

Voor meer informatie:
Eduardo Aza
Agrovision Perú
Camino Real 1281, Suite 803
San Isidro, Lima 15073 (Perú)
Tel: +511 421 3468
[email protected]
www.agrovisioncorp.com


Onderwijs voor kinderen van de werknemers

Publicatiedatum: