Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwart minder pruimen verwacht in Extremadura

In de Spaanse provincie Badajoz worden de eerste nectarines van het nieuwe seizoen weer geoogst. Er worden gebruikelijke volumes verwacht en dat geldt ook voor de perziken en de paraguayo's. Over iets minder dan een maand gaat ook de pruimenoogst van start, het belangrijkste steenfruit in de regio Extremadura. Daarvan wordt dit jaar een kwart minder fruit verwacht.

"We oogsten nu al nectarines, zij het in zeer beperkte hoeveelheden. Vanaf volgende week zullen we onze klanten al consistentere volumes kunnen aanbieden", zegt José Aurelio García, de manager van de coöperatie Explum.

"Het weer is erg wisselvallig geweest. Met de vele temperatuurschommelingen is het moeilijk om een goed zicht te krijgen op de oogstdata en de maatsortering", aldus de manager.

"Toch wijst alles erop dat het fruit uit Extremadura dit jaar meer ruimte zal vinden op de markt, omdat de oogst in Murcia, Lleida en Aragón beter gespreid lijkt te verlopen", voegt hij eraan toe.

Pruimenoogst -25%
Over een kleine maand gaat de pruimenexport van start. Er wordt fors minder fruit verwacht dit jaar. "In de eerste week van juni zullen we al kleine hoeveelheden beschikbaar hebben. Vanaf de tweede week worden dat dan consistente volumes", zegt José Aurelio García. "Maar er hangt minder fruit aan de bomen. De opbrengstdaling wordt geraamd op 25%. Van sommige rassen, zoals de gele Golden Globe, zal er 80-90% minder fruit worden geoogst, van andere ongeveer 15% minder."

Volgens de manager van Explum is die daling te wijten aan de invloed van het weer op de bloei en de vruchtzetting van bepaalde rassen, maar ook aan de neiging van veel telers om de pruimenteelt op te geven voor andere, meer winstgevende en gemechaniseerde teelten zoals olijven, granen, noten of industrietomaten.

"Dit jaar zijn er opnieuw pruimenboomgaarden gerooid, zij het in mindere mate dan in voorgaande seizoenen. Deze teelt houdt immers meer risico's met zich mee dan andere gemechaniseerde teelten. De markt voor pruimen is ook veel kleiner dan van andere steenfruitsoorten of ander fruit in het algemeen", geeft José Aurelio García aan.

"In 2023 waren in er dit opzicht al minder prijsschommelingen. De krimp van het areaal, vooral van minder interessante rassen, is duidelijk voelbaar op de pruimenmarkt. Vraag en aanbod zijn nu beter in evenwicht", stelt de manager van Explum. "We hopen dat de kleinere oogst dit jaar zal resulteren in goede prijzen en een goede rotatie in de koelkamers."

Voor meer informatie:
José Aurelio García
Explum SC
Tel: +34 924446338 (Spanje)
[email protected]
www.explumsc.com

Publicatiedatum: