Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Commentaar van Massimo Bellotti en Massimiliano Persico van Carton Pack

"Europa wil de planeet redden, maar haar aandeel in plasticvervuiling is slechts 5%"

Het Europees Parlement debatteert op 21 november en stemt op woensdag 22 november over nieuwe regels om het hergebruik en de recycling van verpakkingen te vergemakkelijken, onnodige verpakkingen en afval te verminderen en het gebruik van gerecyclede materialen te bevorderen. Er zijn zo'n 2600 compromisamendementen over de nieuwe Verordening Verpakking en Verpakkingsafval (PPWR) bij het Europees Parlement ingediend. Een daarvan heeft betrekking op wegwerpverpakkingen voor groenten en fruit van minder dan 1 kg (1,5 kg was het oorspronkelijke voorstel, red.), tenzij er een bewezen noodzaak is om waterverlies, verkleuring of drukverlies, microbiologische gevaren of fysieke schokken te voorkomen of tenzij deze producten volgens EU-wetgeving vallen onder BOB en BGA.

Alleen al in Italië heeft de plasticsector een omzet van meer dan
€ 13 mld, biedt ze werk aan meer dan 50.000 mensen en heeft ze een aanverwante sector van bijna 3.000 bedrijven. "Deze aanpak is niet duurzaam, vooral niet als er geen hulpmiddelen of richtlijnen worden geboden om de doelen te bereiken of om alternatieve paden te evalueren. Groente- en fruitverpakkingen worden op dezelfde manier behandeld als wegwerprietjes," zeggen Massimo Bellotti en Massimiliano Persico, respectievelijk internationaal verkoopdirecteur en marketingdirecteur van Carton Pack, een groep bedrijven die producten in verschillende materialen produceert. Het Italiaanse bedrijf biedt alternatieven en oplossingen die voldoen aan de regelgeving en vooral aan de behoeften van de klanten die ze van advies voorzien.


Het team van de Carton Pack Group in Anaheim. Van links naar rechts: Chiossi, Bellotti, Zanarella, Persico

"Sinds de lidstaten de Milieucommissie de taak hebben toevertrouwd om wetgeving op te stellen op het gebied van milieu, volksgezondheid, voedselveiligheid en biologische transitie, is deze Commissie begonnen met het doen van behoorlijk strenge voorstellen die ingaan tegen de evenwichtige en samenhangende weg die gevolgd is (en gevolgd zou moeten blijven worden). Europa wil de wereld redden en heeft de verdienste in de geschiedenis voorop te hebben gelopen in een planetaire behoefte: het is 'jammer' dat het percentage plasticvervuiling in ons continent slechts 5% bedraagt. Het is een 'bijna onmogelijke missie' om alleen te volbrengen en het zijn juist de meest goed werkende sectoren die de prijs betalen," zegt Persico.

"Het effect van de nieuwe verordening, als die wordt aangenomen, is niet geëvalueerd. De beslissingen die op Europees niveau worden genomen houden weinig rekening met voedselverspilling, zowel wat betreft consumptie als duurzame teelt. Als er een richtlijn wordt opgesteld die voorziet in het uitbannen van plastic verpakkingen van minder dan 1,5 kg vanaf 2025 (praktisch morgen!), dan zal dit gevolgen hebben voor een aantal kwetsbare producten, in de eerste plaats kleine groenten en fruit, die bescherming nodig hebben, intact en vers moeten blijven."

"In de loop der tijd zijn er in Europa veel investeringen gedaan om steeds efficiëntere en beter recyclebare verpakkingen te garanderen. Italië werkt al 25 jaar aan recycling en we staan bovenaan de lijst van behaalde doelen: ten minste 80% van het plastic dat wordt gebruikt voor groenten en fruit is afkomstig van gerecycled plastic. Wat voedselafval betreft, is de toeleveringsketen in de loop der jaren overgeschakeld op het gebruik van folies met een hoge mate van ondoordringbaarheid of actieve folies die, door laser microperforatie, een goede ademhaling en een langere houdbaarheid mogelijk maken."

De impact van de nieuwe verordening zal ook voelbaar zijn op sociaal en consumentenniveau. "Het zal niet langer mogelijk zijn om vers gesneden sla in de supermarkt te vinden in verpakkingen van minder dan 1,5 kg en het zal moeilijk worden om consumenten te laten accepteren dat ze alleen zakken vanaf dit gewicht kunnen kopen."

Verpakking is een noodzakelijk instrument," zegt Persico, "het zou voor de Commissie interessant zijn om een federale structuur te overwegen: zodra de doelstellingen zijn vastgesteld, moet zij de individuele Europese landen de vrijheid geven om zichzelf dienovereenkomstig te structureren en deze specifieke doelstellingen te bereiken. Je kunt niet op structureel niveau ingrijpen en de sector en de samenleving in individuele landen ontwrichten. Wij vragen om flexibiliteit."


Het Carton Pack team in Madrid. Tweede van links is Massimo Bellotti

Bellotti, net terug van beurzen in Madrid en Anaheim en een recent evenement in Marokko: "Wat Europa en Marokko betreft is er een algemene verwachting en grote onzekerheid bij de operators over de nieuwe Europese regelgeving. In Frankrijk is er al een wet van kracht die de beslissingen van exploitanten sterk heeft beïnvloed, de AGEC (Loi Anti-gaspillage pour une économie circulaire), maar het is duidelijk dat als de EU kiest voor de voorgestelde nieuwe verordening, Frankrijk zich zal moeten aanpassen aan de Europese richtlijn. Belangrijke producten zoals tomaten, druiven en steenfruit zouden dan, onder de 1,5 kg, zonder plastic verpakt moeten worden. Hierdoor groeit de interesse in alternatieve verpakkingen."

"Europese supermarkten, vooral in Duitsland en Scandinavië, werken al langer met verpakkingen die minder plastic bevatten, zoals gemengde verpakkingen met een kartonnen bodem en een plastic deksel of topseal. We hebben het niet meer alleen over productmarketing, d.w.z. het bestuderen van consumenten en hun keuzes. De regelgeving oefent druk uit, net als milieulobby's. De consument wordt dus beïnvloed, wat op zijn beurt druk uitoefent op de duurzame verpakkingskant."


Pulpverpakking van hetzelfde formaat als de plastic bakjes voor druiven (model D) of blauwe bessen en ander zachtfruit (model H) - Foto: Carton Pack

Maar de VS is een andere markt dan Europa, zegt Bellotti. "Tot voor kort waren Amerikanen helemaal niet bezig met verpakkingsmaterialen en duurzaamheid. Plastic wordt nog steeds voor 98% gebruikt en er zijn geen maatregelen om het gebruik ervan te verminderen. We zien deze situatie niet alleen in Amerika, maar ook in Aziatische landen, waar vorm en presentatie cruciaal zijn. We zien echter wel een kentering, in ieder geval in Canada en Californië. De Canadese regering heeft al wetgeving ingevoerd om het gebruik van recyclebare en gerecyclede materialen aan te moedigen, zoals een verbod op PVC en polystyreen. En we zien dat veel Canadese exploitanten op zoek gaan naar alternatieven. Hetzelfde zien we in Californië, waar binnenkort wetgeving wordt verwacht die vergelijkbaar is met die van Canada."

Innovaties in verpakkingen
"Het is belangrijk om te benadrukken dat de focus van de grote spelers ligt op de keuze van alternatieve materialen voor plastic die kunnen worden aangepast aan hun automatisering," legt Bellotti uit. "Dit is de grote uitdaging: grote nieuwe investeringen vermijden en de kosten binnen de perken houden in een periode van hoge inflatie. Voor ons bij Carton Pack is het niet alleen een kwestie van aanpassen aan de regelgeving, maar ook van samenwerken met onze bestaande en nieuwe klanten. We hebben bijvoorbeeld een papieren flowpack ontwikkeld die perfect past in de meeste bestaande flowpack-verpakkingslijnen. De machines die al in gebruik zijn, hoeven alleen maar te worden aangepast. We doen hetzelfde voor harde verpakkingen, met pulp- en papieren bakjes die machinaal kunnen worden gesloten. Tot slot werken we aan een uit één materiaal bestaand topseal verpakking."


Volledig gerecyclede en biologisch afbreekbare pulp-inzetbakjes voor platte perziken in de 5-rijen uitvoering, voor fruitmaten B tot AA (Foto: Carton Pack)

In het specifieke geval van variabel gewicht is meer flexibiliteit vereist. "Wij werken al jaren met verpakkingen met een vast gewicht omdat dit het geautomatiseerde beheer van gegevens (inkomend product, uitgaand product en afval) vergemakkelijkt. Vandaag de dag moeten we echter nieuwe normen op het gebied van duurzaamheid vaststellen. Tot nu toe waren losse verpakkingen voornamelijk gebaseerd op inlegbakjes. In Duitsland worden bijvoorbeeld open verpakkingen van plastic, papier of pulp gebruikt. Bij Carton Pack ontwikkelen we steeds vaker papieren zakken met handvatten die de hoeveelheid voorverpakkingen verminderen. We zouden het 'opgeruimde bulk' kunnen noemen, waarin we alles van 300 gram tot 1,5 kg product kunnen stoppen," besluit Bellotti.

Voor meer informatie:
Carton Pack
mktg@cartonpack.com
www.cartonpack.com

Publicatiedatum: