Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polyethyleen krimpfolie als alternatief voor pvc-krimpfolie

Elke keer als een vel pvc-krimpfolie warm wordt gesneden om een bakje met verse groente of vlees te bedekken, komt er giftig waterstofchloridegas vrij. Als de folie wordt gebruikt om warm voedsel te bedekken, zoals dagelijks gebeurt bij afhaallunches, wordt er meer waterstofchloridegas uitgestoten.

Polyvinylchloride (pvc) werd al in 1974 geclassificeerd als een kankerverwekkende stof voor mensen. Toch wordt er nu pas actie ondernomen om het gebruik van pvc te verbieden in de voedselsector. Dit is niet allen vanwege de giftige stoffen, maar ook vanwege het milieu. Vanwege de chemische samenstelling is het gevaarlijk om pvc-krimpfolie te recyclen, daarom wordt het nergens gerecycled. Dit betekent dat miljoenen tonnen pvc-krimpfolie uiteindelijk op stortplaatsen of ergens in de natuur terechtkomen. Voedsel dat verpakt is in pvc-folie droogt daarnaast snel uit. Het is onbegrijpelijk dat dit schadelijke, niet-recyclebare product decennia lang gebruikt kon worden. Men verwacht dat pvc tegen het eind van dit jaar niet meer gebruikt mag worden in westerse landen.

Polyethyleenfilm versterkt gerecyclede producten
Ethyleengas wordt niet langer in de atmosfeer gebrand. Tegenwoordig wordt het gas opgevangen en omgezet in polyethyleen door polymerisatie (het proces voor het maken van polyethyleen-krimpfolie). Dit proces bestaat maar uit een fase en daardoor komt er bij dit proces minder koolstofdioxide vrij dan bij het produceren van pvc-plastic.

"We zijn geen pvc-fabrikanten die op zoek zijn naar een alternatief," zegt Billy McMillan, technisch directeur van het in Kaapstad gevestigde Superthene. McMillan werkt al jaren aan het Superthene IP-ontwerp. "We hebben het ontwikkeld op basis van wat we basisprincipes noemen: we gebruiken polymeren die normaal niet op deze manier worden toegepast."

Rechts: babykooltjes verpakt in Superthene

Superthene-folie weegt 35% tot 40% minder dan pvc, merkt Roy Keytel, directeur van Superthene op. "Overschakelen op een product op basis van polyethyleen maakt een groot verschil, zelfs als het polyethyleen op de stortplaats belandt, al hopen we natuurlijk dat dit niet gebeurt." Polyethyleen is het gemakkelijkst en dus het meest gerecyclede polymeer ter wereld, legt hij uit. McMillan voegt hier aan toe: "Onze folie past in vrijwel elke recyclingproces en verhoogt in feite de sterkte van het product waaraan je het toevoegt."

Vijf jaar ervaring met Woolworths leveranciers
In Zuid-Afrika nam Woolworths het voortouw om van pvc af te komen, ze wilden dat pvc aan het eind van het jaar niet meer gebruikt werd in hun winkels. "We hebben andere merken polyethyleen folie geprobeerd, maar dat werkte niet zo goed," zegt Don McFarlane, senior verpakkingsspecialist bij Woolworths en 'plastic nerd'. "Vijf jaar geleden stond Woolworths ons toe om 150 Woolworths leveranciers te helpen overstappen op een gezonder alternatief voor pvc," zegt McMillan. "Woolworths heeft ons hiermee enorm geholpen, hun voedselveiligheidsnormen zijn van wereldklasse."

Keytel: "Dankzij Woolworths hebben we veel ervaring opgedaan met het verpakken van dingen waarvan we nooit gedacht hadden dat we ze konden verpakken. Bijvoorbeeld de zomerpompoen patty pans, maïs of paddenstoelen. We waren vooral succesvol op het gebied van 'eiwitten'. Daarentegen probeerden we landbouwproducten zoveel mogelijk te vermijden vanwege de wisselende ademhalingsritmes en vochtgehaltes."

Uiteindelijk is Superthene zich gaan concentreren op verse producten omdat ze merkten dat hun folie de kwaliteit van producten ten goede kwam. Dit was vooral het geval bij de champignons, hiervoor is nu een uniek folie ontwikkeld. Tegenwoordig verpakt Superthene ook champignons in Duitsland en groentekebabs en maïs in de VS. Daarnaast zijn ze geaccrediteerd door twee van de grootste vleesverpakkers in de VS en verwachten ze binnenkort hun intrede te doen op de Australische markt.

Van automatisering tot handmatig verpakken
McFarlane wijst er ook op dat polyethyleen-krimpfolie alleen gebruikt kan worden op geavanceerde machines. Dit was een problematisch punt in Zuid-Afrika omdat de industrie daar complex is: sommigen bedrijven maken gebruik van geavanceerde machines terwijl anderen met de hand verpakken.

Rechts: Superthene wordt gebruikt om Duitse champignons te verpakken.

McMillan zegt dat Woolworth leveranciers het waarderen dat Superthene een multidimensionaal product ontwikkeld heeft dat geschikt is voor alle gebruikers. Volgens hem heeft Superthene tijdens dit proces veel kennis opgedaan." Een van de redenen waarom we succesvol zijn geweest is dat het materiaal gebruikt kan worden door zo'n 90% van de merken voor automatische machines."

Er komen voortdurend aanvragen binnen, maar het is een lang proces dat gepaard gaat met veel testen en aanpassingen. Europese en Amerikaanse klanten hebben de technische expertise om dit snel voor elkaar te krijgen. "Als alles goed gaat zouden we in Europa of Amerika kunnen gaan produceren. Momenteel zijn we daarover in gesprek," zegt McMillan.

"De Cancer Association of South Africa beschouwt ons product als veilig," zegt Algemeen directeur Jonathan Duffett van Superthene. Naar zijn weten geldt dit niet voor pvc-folie ook al beweren sommige voedselveiligheidsinstanties en pvc-fabrikanten dat hun product veilig is.

Voor meer informatie:
Superthene
Tel: +27 21 205 0788
info@superthene.com
https://superthenefilms.com/

Publicatiedatum: