Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 2

"Van plastic afval naar hoeklatten: een verhaal van circulaire economie in de bananenteelt"

Tholen - De bananenteelt in Peru genereert jaarlijks ongeveer 410 ton plastic afval, afkomstig van hoezen die worden gebruikt om de trossen te beschermen tegen omgevingsfactoren en mogelijke ziekten. Na gebruik worden deze hoezen echter vaak op het veld achtergelaten, naar een stortplaats gebracht of erger nog, verbrand, waardoor ze het milieu vervuilen en ook voor de mens schadelijk kunnen zijn.

De eigenaren en investeerders van Ecoban

Ecoban, een bedrijf dat twee jaar geleden is opgericht, is het resultaat van de bezorgdheid van verschillende partijen in de toeleveringsketen over het plastic afval dat de sector genereert. Het zet de gebruikte hoesjes om in een product dat de bananenkartons beschermt tot op de eindbestemming: hoeklatten. Het is het perfecte voorbeeld van een circulaire economie.

Het pand waar Ecoban gevestigd is.

Ecoban is opgericht door Solidaridad, een internationale non-profitorganisatie met meer dan 50 jaar ervaring in eerlijke en duurzame waardeketens, AgroFair, een Nederlandse importeur van Fairtrade en biologische bananen, en het Cluster van Biologische Bananen van Piura dat kleinschalige bananentelers verenigt. "De fabriek is gebouwd met een investering van $200.000, bijeengebracht door het Netherlands Enterprise Agency (RVO), de Peruaanse overheid, AgroFair en het Bananencluster", zeggen ze bij Ecoban.

Een berg ingeleverd plastic

Het te volgen model voor de bananentelers van de Vallei van de Río Chira, in het departement Piura, was Recyplast, een bedrijf uit Costa Rica, dat ze zes jaar geleden bezochten. "Twee jaar geleden, na een leerproces, rolden de eerste hoeklatten van de band. Vorig jaar was een groot succes, niet zozeer wat betreft de winstcijfers van het bedrijf, die eerder bescheiden zijn, maar in termen van milieuwinst, aangezien we een groot deel van de vallei hebben kunnen vrij houden van plastic afval."

Plastic korrels als tussenproduct

Ecoban verzamelt en recyclet momenteel 30% van het plastic afval dat wordt geproduceerd bij de bananenteelt in Peru. Het doel is om binnen acht jaar 100% van het plastic afval te verzamelen, door alle bananentelers, verenigingen en gerelateerde bedrijven te betrekken in het proces. Hiervoor zullen er in de fabriek ook vier extra verwerkingslijnen nodig zijn naast de twee bestaande.

Het eindproduct: hoeklatten

De hoeklatten worden verkocht tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van andere hoekbeschermers op de markt. Ze zijn zelfs iets goedkoper. En hoewel de kwaliteit van dit beschermingsmiddel voor de bananenkartons uitstekend is, onderzoekt Ecoban hoe het plastic van de hoesjes gemengd kan worden met andere afgedankte plastics uit verschillende industrieën, om de kwaliteit van de hoeklatten nog verder te verbeteren.

De hoeklatten beschermen de bananenkartons tijdens het transport

"In dit opzicht is het ook noodzakelijk dat het plastic direct na gebruik in de teelt wordt verzameld, want als het materiaal langer op de velden blijft liggen onder de zon, verslechtert de kwaliteit voor een adequate recycling", benadrukken ze bij Ecoban.

De fabriek is momenteel financieel zelfvoorzienend met de verkoop van de hoeklatten. "Ook op een ander vlak kloppen de cijfers, aangezien voor de teelt van een partij bananen voor één container ongeveer 35 kilo plastic in beschermhoesjes wordt gebruikt, die vervolgens worden omgezet in 70 hoekbeschermers. Dat is slechts 10 eenheden minder dan de 80 hoeklatten die nodig zijn om de kartons in één container te beschermen."

Publicatiedatum: