Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De Europese wet moet voor iedereen gelijk zijn"

Interfel wil intrekking Franse wet over plastic verpakkingen

"Na het voortouw te hebben genomen in Europa in de ambitie om plastic verpakkingen uit te faseren, splitst Frankrijk nu de binnenlandse markt op en plaatst het de marktdeelnemers in een onbegrijpelijke situatie van overdaad." De brancheorganisatie zou graag zien dat in de hele Europese Unie dezelfde regel wordt toegepast. Daarom roept deze de Franse regering op om het decreet in te trekken, zoals de Commissie eist. De Europese wet moet voor iedereen gelijk zijn.

Meer dan de helft van de plastic verpakkingen is al verwijderd of vervangen. De wet voorziet in een aantal uitzonderingen voor producten die zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, in bulk kunnen worden aangeboden, of voor producten waarvan de eigenschappen het onmogelijk maken om alternatieven te vinden binnen de huidige onderzoekstatus.

Interfel heeft altijd gewezen op de noodzaak van harmonisatie op Europees niveau bij de toepassing van deze wet, niet alleen om economische voorwaarden en technische oplossingen met elkaar in overeenstemming te kunnen brengen, maar ook om te voorkomen dat er nationale maatregelen zouden bestaan ter aanvulling op de regels die zijn vastgelegd in de Europese verordening betreffende verpakking en verpakkingsafval (bekend als de PPWR1-verordening).

Het is ondenkbaar dat Franse marktdeelnemers in een situatie terechtkomen waarin ze worden gedwongen om heel kostbare investeringen te doen en worden blootgesteld aan concurrentievervalsing op grond van regels die door de Europese autoriteiten zijn vastgesteld, iets dat in strijd is met het soevereiniteitsplan voor groenten en fruit dat nochtans samen met deze regering is opgesteld (1 Ontwerpverordening betreffende verpakking en verpakkingsafval (PPWR)).

Waarom kiest de Franse regering, terwijl de Europese Unie in dialoog is over een inhoud die dicht bij de ambities van de AGEC-wet ligt, voor een solitaire weg en riskeert deze daarmee het uiteenvallen van de binnenlandse markt door regels te handhaven die het vrije verkeer van producten en goederen belemmeren, in plaats van zich aan te passen aan de noodzakelijke harmonisatie? Waarom gemeenschappelijke regels vastleggen in een verordening op Europees niveau, terwijl men zich het recht voorbehoudt om in elk van de 27 landen te doen wat men wil? Waarom beloven dat er een einde komt aan te veel transposities als we bij de eerste de beste gelegenheid onze beloften niet nakomen?

Het standpunt van Frankrijk moet nu worden verduidelijkt. In afwachting van de definitieve toepassing van de Europese verordening die voor iedereen zal gelden, vraagt Interfel om de intrekking van het Franse decreet, omdat dit in strijd met de Europese wetgeving werd aangenomen. Europa moet dezelfde regel voor iedereen garanderen, zonder de mogelijkheid om nationale maatregelen te hanteren of in te voeren. Als het gaat om het uitbannen van plastic, moeten we als Europeanen samenwerken. "Eén markt, één regel!"

Voor meer informatie:
Interfel
interfel.com

Publicatiedatum: