Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studenten uit Qatar winnen wedstrijd met groenten in 3D te printen

Twee studenten van de Carnegie Mellon Universiteit in Qatar (CMU-Q), een partneruniversiteit van de Qatar Foundation, hebben de hoofdprijs in de categorie FoodTech gewonnen tijdens een wedstrijd georganiseerd door de Qatar Development Bank. Mohammad Fadhel Annan en Lujain Al Mansoori creëerden een idee voor 3D-geprinte groenten, een alternatief voor de tuinbouw dat de voedselzekerheid zou kunnen vergroten in plaatsen als Qatar, waar heel weinig land beschikbaar is voor de tuinbouw. De wedstrijd was de Business Incubation and Acceleration Hackathon, georganiseerd door Qatar Development Bank. Als winnaars van de categorie FoodTech ontvingen Annan en Al Mansoori 25.000 QAR (€ 6.345) om in hun idee te investeren.

De Business Incubation and Acceleration Hackathon is in het leven geroepen om ondernemers in Qatar in staat te stellen hun ideeën en creatieve oplossingen te delen om uitdagingen op het gebied van digitale transformatie in meerdere sectoren aan te pakken. In de editie van 2023 waren er prijzen in de categorieën Fintech, SportsTech en FashionTech en werden er oplossingen voorgesteld op het gebied van klantervaringen en digitale transformatie in een aantal sectoren, zoals FoodTech, waarvoor een inzending van CMU-Q dus de eerste prijs ontving.

Michael Trick, decaan van CMU-Q, was onder de indruk van de vindingrijkheid van het idee van Annan en Al Mansoori: "We moedigen onze studenten aan om de kennis die ze hier opdoen toe te passen om oplossingen met een grote impact te creëren. Felicitaties aan Mohammad en Lujain voor zo’n innovatieve benadering van voedselzekerheid." Het idee van Annan en Al Mansoori is om kunstmatig gekweekte groentecellen en UV-gevoelige 3D-printerinkt te combineren om groenten te printen. Het plan is om 3D-printers aan te passen zodat ze met biologisch materiaal kunnen werken, wat moet uitmonden in een prototype van een geprinte wortel.

Dr. Hamad Mejegheer, Executive Director of Advisory and Incubation bij QDB, benadrukte het belang van de wedstrijd, die "een voortzetting vertegenwoordigt van onze inspanningen om een ondernemend ecosysteem te bevorderen dat innovators en pioniers de kans geeft waarde toe te voegen aan onze gediversifieerde en op kennis gebaseerde economie, in lijn met de strategische doelstellingen van de Qatar National Vision 2030."

Beide studenten beginnen aan hun derde jaar informatiesystemen aan CMU-Q en zijn van plan hun idee verder te ontwikkelen tijdens hun studie. Mohammed Al-Sadi, onderwijsassistent voor informatiesystemen, fungeerde als mentor bij het project.

Annan werkt aan de details van het aanpassen van 3D-printertechnologie voor het maken van voedsel. "We hebben veel tijd besteed aan het ontwikkelen van een CAD-model voor een gespecialiseerde 3D-printer die eetbare inkten kan gebruiken om voedingsmiddelen te printen. Terwijl elke laag wordt geprint, stolt UV-licht de eetbare inkt, en uiteindelijk krijg je een groente."

Al Mansoori is optimistisch over de mogelijkheden voor voedselproductie. "We zouden voedsel in grote aantallen kunnen printen, waardoor de tijd en het geld dat nodig is om groenten en fruit te telen aanzienlijk wordt verminderd. Het is grenzeloos wat we kunnen doen."

Na hun succes in de QDB-wedstrijd hebben de studenten een plaats aangeboden gekregen in het startup-programma van QDB, waar ze hulp kunnen krijgen van experts en mentoren om het project verder vorm te geven.

Carnegie Mellon University in Qatar biedt bacheloropleidingen aan op vier gebieden: biologische wetenschappen, bedrijfskunde, informatica en informatiesystemen. Studenten worden aangemoedigd om over verschillende disciplines heen te werken om projecten te creëren die een echte impact hebben.

Bron: qatar.cmu.edu

Publicatiedatum: