Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wereldwijde temperatuurstijging zal manier veranderen waarop we met fruit omgaan"

De wereldwijde toename van hittegolven en meerdere nieuwe temperatuurrecords vormen een uitdaging voor de teelt- en verwerkingsmethoden van bederfelijke producten. Modernisering van kassen en logistiek, inclusief koelopslagsystemen, zal ongetwijfeld in veel delen van de wereld een noodzaak worden. Om te begrijpen wat nodig is bij de teelt en behandeling van groenten en fruit bij extreme temperaturen, spraken we met Umer Tabraiz, COO bij Global Star, een teler en importeur in Saoedi-Arabië.

Groente- en fruitprofessionals in Saoedi-Arabië, waar de weersomstandigheden altijd al extreem zijn geweest, hebben jarenlange ervaring en uitgebreide expertise in het gebruik van koelsystemen in de voedingssector. De Global Star Group heeft een bedrijf opgericht dat zich volledig toelegt op de verwerking van fruit.

"Het hanteren van fruit is een moeilijk proces in Saoedi-Arabië vanwege het hete, droge klimaat", legt Tabraiz uit. "Hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid kunnen het bederfproces van fruit versnellen en de houdbaarheid verkorten als het niet op de juiste manier wordt gehanteerd. Dat is de reden waarom de Global Star Group een volwaardig bedrijf heeft opgericht dat gespecialiseerd is in koelopslag en transport. We zijn er trots op dat we betrouwbare en efficiënte oplossingen leveren die voldoen aan de behoeften van onze klanten, waaronder ons zusterbedrijf, met name in de groente- en fruitsector."

Het bereik van Global Star strekt zich uit van de vroege stadia van de oogst tot de verkoop van groenten en fruit aan de consument. "In klimatologische omstandigheden zoals die in Saoedi-Arabië is het belangrijk om nauwkeurige temperatuur- en vochtigheidsniveaus te handhaven. Daarom houdt ons team van bekwame professionals deze factoren nauwlettend in de gaten en past ze deze voortdurend aan. Onze missie begint met het plukken, sorteren en ordervoorbereiding. In dit stadium implementeren we een reeks praktijken die helpen de houdbaarheid van het product te verlengen", legt Tabraiz uit.

"Vervolgens verpakken we de producten in geschikt verpakkingsmateriaal, ontworpen om bestand te zijn tegen extreme temperaturen. Efficiënte verpakkings- en opslagomstandigheden spelen ook een belangrijke rol bij het behouden van de kwaliteit en houdbaarheid van fruit in het Saoedi-Arabische klimaat. Adequate ventilatie, temperatuurregeling en vochtigheidsniveaus zijn essentieel om vochtverlies te voorkomen, de opbouw van ethyleen te verminderen en de groei van ziekteverwekkers onder controle te houden", vervolgt Tabraiz.

"Voor het transport beschikken we, om een optimale kwaliteit te garanderen, over een wagenpark van meer dan 100 temperatuurgecontroleerde vrachtwagens. Onze voertuigen zijn uitgerust met ultramoderne temperatuur- en vochtigheidssensoren, die optimale omstandigheden garanderen voor de opslag en distributie van gevoelige en delicate producten zoals groenten en fruit."

"Onze tussenkomst strekt zich uit tot de gebouwen van onze klanten, aangezien we ook de winkelpresentatie verzorgen. Fruit wordt te koop aangeboden in verschillende verkooppunten, zoals supermarkten, kruidenierswinkels of lokale markten. De juiste presentatie en opstelling van fruit is essentieel om klanten aan te trekken en te zorgen voor een gemakkelijke toegang. Het handhaven van de juiste opslagcondities vlak voor de verkoop aan de consument is even essentieel. We bieden diensten in al deze stadia, met een opslagcapaciteit van meer dan 18.000 pallets in Saoedi-Arabië."

Aanpassing aan de nieuwe klimatologische realiteit vereist daarom niet alleen geschoold personeel, maar ook investeringen in de benodigde machines en koelsystemen. "Al ons personeel staat op de loonlijst, we besteden geen enkel deel van het verwerkingsproces van groenten en fruit uit. Qua apparatuur investeren we in de meest gebruikelijke koelmethoden. Dit omvat het gebruik van koelapparatuur zoals compressoren, condensors, verdampers en controlesystemen om de gewenste temperatuur te handhaven. Koelcellen worden gebruikt voor langdurige opslag van groenten en fruit bij lage temperaturen. Deze faciliteiten zijn uitgerust met isolatie, koelunits, temperatuur- en vochtigheidscontrolesystemen en ventilatiesystemen. Al onze faciliteiten zijn uitgerust met Amerikaanse technologie."

Deze logistieke vereisten in landen als Saoedi-Arabië, waar 70% van de elektriciteit wordt gebruikt voor airconditioning en koeling (volgens een studie uit 2017 van de King Abdulaziz University), kunnen elders in de wereld sneller noodzakelijk worden dan we zouden verwachten. "Zelfs Saoedi-Arabië ondervindt de impact van klimaatverstoring, gekenmerkt door stijgende temperaturen en plotselinge thermische variaties", legt Tabraiz uit. "Deze veranderingen hebben een grote impact op de verwerking van groenten en fruit in het land. Logistieke dienstverleners en groente- en fruitbedrijven in andere delen van de wereld die onlangs met dit probleem te maken hebben gehad, moeten rekening houden met de volgende belangrijke punten:

  • Temperatuurgecontroleerde infrastructuur: Naarmate warm weer toeneemt, wordt het essentieel om te investeren in temperatuurgecontroleerde opslag- en distributiesystemen en deze te verbeteren. Deze omvatten koelcellen, gekoelde vrachtwagens en magazijnen die zijn uitgerust met klimaatbeheersingstechnologie om optimale temperatuuromstandigheden voor groenten en fruit te garanderen;
  • Verbeterde koel- en conserveringstechnieken: Hitte vraagt om de toepassing van geavanceerde koel- en conserveringstechnieken, zoals hydraulische koeling en verpakking onder gemodificeerde atmosfeer. Deze methoden verlengen de houdbaarheid van groenten en fruit en voorkomen bederf tijdens transport en opslag;
  • Duurzame irrigatiesystemen: Aangezien waterbronnen schaarser worden als gevolg van klimaatverandering, wordt het van cruciaal belang om te investeren in efficiënte irrigatiesystemen zoals druppelirrigatie en slimme technologieën voor waterbeheer. Deze systemen besparen water en zorgen tegelijkertijd voor een optimale gewasgroei;
  • Omschakeling naar meer hittetolerante gewassen: Om de adaptatie aan een warmer klimaat mogelijk te maken, kan het nodig zijn om hittetolerante rassen te promoten en te telen. R&D-inspanningen moeten gericht zijn op het identificeren en selecteren van gewassen die bestand zijn tegen hogere temperaturen en plotselinge thermische variaties, waardoor hogere opbrengsten en een betere kwaliteit worden gegarandeerd;
  • Meer schaduwstructuren en kasteelt: Schaduwstructuren en kassen kunnen gewassen helpen beschermen tegen direct zonlicht en extreme hitte. Deze structuren zorgen voor een gecontroleerde omgeving die temperatuur, vochtigheid en blootstelling aan zonlicht reguleert, waardoor optimale omstandigheden voor plantengroei worden gecreëerd."

Deze maatregelen vergen forse investeringen en zullen de productiekosten aanzienlijk verhogen. Maar dat is onvermijdelijk, aldus de logistiek expert. "Het is waarschijnlijk dat deze noodzakelijke veranderingen in de behandeling van groenten en fruit de productiekosten zullen verhogen. Investeringen in geavanceerde koeltechnologieën, betere infrastructuur, duurzame irrigatiesystemen en onderzoek naar hittetolerante gewassen vereisen financiële middelen. Daarnaast kunnen operationele kosten die verband houden met het onderhoud van klimaatinstallaties en kasconstructies bijdragen aan de toename van de totale uitgaven. De specifieke omvang van de kostenstijging is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de schaal van de operatie, het niveau van automatisering en de beschikbaarheid van middelen."

"Het is belangrijk op te merken dat, hoewel deze veranderingen in eerste instantie kunnen leiden tot hogere productiekosten, ze essentieel zijn om de duurzaamheid en toekomstige levensvatbaarheid van de groente- en fruitsector in Saoedi-Arabië te waarborgen, gezien de opkomende klimaatuitdagingen", besluit Tabraiz.

Voor meer informatie:
Umer Tabraiz
Global Star
Tel: +966 541 366 444 (Saoedi-Arabië)
Umer.tabraiz@fresh-globalstar.com
www.globalstar-group.com
linkedin.com/in/umer-tabraiz-951495174

Publicatiedatum: