Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Een vernieuwde stem voor de koudeketen in Europa"

Het jaar 2024 wordt aangekondigd als het jaar van verkiezingen, met cruciale stembusgangen over de hele wereld. Dat geldt zeker niet in mindere mate voor Europa, waar in juni de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Eenmaal verkozen, zal het nieuwe Parlement de volgende Europese Commissie benoemen, wat het begin van een nieuwe termijn van 5 jaar betekent voor deze cruciale mondiale instelling, zo schrijft Nekovri.

Voorafgaand hieraan heeft Nekovri (Nederlandse Vereniging van Koel- en Vrieshuizen) samen met 9 andere organisaties een oproep tot actie gedaan waarin wordt uiteengezet hoe de koudeketen de Europese doelstellingen zal ondersteunen en wat de beleidsmakers nodig hebben om dit te realiseren.

"De stem van de koudeketen zal worden gehoord en meegenomen in de besluitvorming over een reeks cruciale kwesties die de toekomst van de Europese Unie bepalen. Dat is de gedeelde ambitie van een groep nationale en internationale sectororganisaties, die voorafgaand aan de Europese Parlementsverkiezingen van dit jaar een oproep tot actie hebben gepubliceerd."

Organisaties die meer dan 5.000 bedrijven vertegenwoordigen hebben deze oproep gedaan. Ze beschrijven hoe voedsel-, farmaceutische en tuinbouwketens veerkrachtig zijn gebleken ondanks ongekende uitdagingen - pandemie, oorlog, energieschaarste en prijsinflatie.

"Met behulp van de oproep tot actie zullen de partners ervoor zorgen dat politici en beleidsmakers de vitale en specifieke rol erkennen die geconditioneerde opslag- en transport spelen bij het ondersteunen van de Europese economie en levensstijl en begrijpen hoe de beslissingen die zij nemen ervoor kunnen zorgen dat de koudeketen de komende jaren succesvol blijft."

Het initiatief is gezamenlijk gelanceerd door tien Europese en internationale organisaties, waaronder Nekovri.

Davey Gerlings, CEO van Nekovri, zei: "In de afgelopen jaren hebben we laten zien hoe veerkrachtig de koel- en vriessector is. Niet alleen verdient de veerkracht en professionaliteit van onze leden erkenning, het wordt steeds duidelijker dat koel- en vrieshuizen een cruciale rol kunnen spelen in het vinden van oplossingen voor diverse Europese maatschappelijke uitdagingen. Het belang van de koel- en vriessector voor de energietransitie; van het gebruik van restwarmte tot het beschikbaar houden van netcapaciteit, voor innovatie en voor de economie van de toekomst mag niet worden onderschat. Sinds de coronapandemie zien we gelukkig een groeiende waardering en interesse voor onze sector. Onze oproep tot actie laat zien hoe beleidsmakers door ondersteuning van de sector verschillende maatschappelijke uitdagingen aan kunnen gaan."

"Recent hebben we bij Nekovri de bijdrage van de koel- en vriessector aan de economie, ecologie en voedselzekerheid gekwantificeerd. Zelfs wij stonden versteld van de resultaten: 87% van wat er op het bord ligt komt door de koel- en vriessector met een jaarlijkse waarde van meer dan 95 miljard alléén al in Nederland. We zijn een relatief kleine sector met een gigantische impact, de stem van de koudeketen moet gehoord worden en Nekovri zal daarin haar verantwoordelijkheid nemen."

In het document "Delivering a Sustainable, Resilient Perishable Goods Supply Chain (Een duurzame, veerkrachtige toeleveringsketen voor bederfelijke goederen)" worden vier belangrijke prioriteiten voor Europa uiteengezet waarvoor een succesvolle koudeketen, volgens hen, een essentiële rol zal spelen:

  • Een veerkrachtig en duurzaam voedselsysteem ondersteunen
  • Bijdragen aan een koolstofvrij Europees energiesysteem
  • Europese handel en economische groei mogelijk maken
  • Banen scheppen voor vandaag en morgen

Het bevat een reeks beleidsvoorstellen die elk van deze thema's ondersteunen en de ondersteunende verenigingen zullen deze verklaring gebruiken als basis voor gesprekken met Europarlementariërs en ambtenaren tijdens de verkiezingsperiode en in het nieuwe Europees Parlement.

Voor meer informatie:
Nekovri
[email protected]
www.nekovri.nl

Publicatiedatum: