Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse innovatie om houdbaarheid fruit te verlengen

Prosane® is de naam van een innovatie, ontwikkeld door de Franse startup Proteme. Prosane is een natuurlijke, eetbare, onzichtbare coating voor fruit, die de houdbaarheid van fruit verlengt door het rijpingsproces met maximaal 10 dagen te vertragen en het ontstaan van ziekten tijdens de opslag ervan aanzienlijk vermindert. "Prosane is een biopolymeer, een coating die uitsluitend bestaat uit natuurlijke materialen, die dus niet zijn afgeleid van petrochemische stoffen en die ofwel van plantaardige ofwel van schimmelachtige oorsprong zijn. Om allergieproblemen te voorkomen maken we geen gebruik van natuurlijke materialen van dierlijke oorsprong," vertelt CEO en medeoprichter van Proteme Paul Malfoy. Hoewel de ontwikkelde oplossing verder in de eerste plaats is bedoeld voor conservering en bescherming, voldoet deze aan alle eisen die de Franse Agec-wet stelt.

De bedrijfsnaam Proteme is niet zomaar gekozen, er is duidelijk over nagedacht: Het gedeelte 'PRO' is afgeleid van het woord 'protéger' dat 'beschermen' betekent en het gedeelte 'EME' is opgebouwd uit de eerste letters van de woorden 'Epicarp', 'Mesocarp' en 'Endocarp', de verschillende opeenvolgende lagen van een stuk fruit.


Concours OYEA

Met een opleiding tot landbouwingenieur aan AgroParisTech achter zijn kiezen en de nodige ervaring binnen de agrovoedingssector en het supermarktwezen te hebben opgebouwd, is Paul zich heel bewust van de problemen van voedselverspilling. Niet voor niets werkt hij al sinds 2020 aan de ontwikkeling van dit project en heeft hij, met name dankzij zijn samenwerking met INRAE in 2021 een aantal laboratoriumtests kunnen (laten) uitvoeren.

Mede hierdoor mag Proteme sinds 2022 het keurmerk 'Greentech Innovation' gaan voeren. Het keurmerk 'Greentech Innovation' wordt toegekend door het Franse ministerie voor Ecologische Transitie en dient als bewijs dat het bedrijf zich bezighoudt met de ecologische transitie.


Links een citroen met Prosane behandeld en rechts een citroen zonder Prosane

Citroenen, bananen en meer
Prosane is momenteel enkel nog toepasbaar op citroenen en bananen, maar de startup is van plan om de oplossing ook geschikt te maken voor andere producten zoals steenfruit. "We werken momenteel uitsluitend met citroenen en bananen. Voor het kunnen coaten van bananen hebben we vrij nauw contact met Franse telers en rijpers, waardoor het veel gemakkelijker is om aan informatie te komen."

"Voor het kunnen coaten van citroenen werkt alles anders. We zijn van mening dat er bij het telen van citrus nog te veel gebruik wordt gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen." Omdat citroenen langer kunnen worden opgeslagen dan bananen wordt Prosane vooral ingezet om de ziekteverwekkers op de schil te elimineren die tijdens de opslag schimmels veroorzaken. "Verschillende testen hebben aangetoond dat citroenen dankzij Prosane tot wel 10 dagen langer goed blijven en het ontstaan van aan opslag gerelateerde ziekten – in vergelijking met citroenen waarbij de oplossing niet is gebruikt – met wel 50% kan worden verminderd."



Dankzij de innovatieve oplossing Prosane is Proteme onlangs als winnaar uit de bus gekomen bij een (via OpenLab - een Innovation Accelerator-programma) door Franse belangenorganisatie voor de AGF-sector Interfel georganiseerde wedstrijd.

Introductie gepland voor 2025
Terwijl dit soort oplossingen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan al worden ontwikkeld en op de markt gebracht, willen de medeoprichters van Proteme, ondanks de zeer 'problematische' Europese wet- en regelgeving, de ontwikkeling van hun oplossing op de Europese markt voortzetten. Paul zegt hierover het volgende: "In Europa is sprake van een enorme paradox: enerzijds wil men lukraak wetten maken rondom het gebruik van chemische materialen en anderzijds wil men de opkomst van nieuwe natuurlijke materialen voorkomen. Het resultaat is dat er aan de ene kant al jaren steeds langer wordende lijsten zijn met daarop talloze verboden stoffen, terwijl aan de andere kant telers geen bruikbare alternatieven overhouden. In Europa is daarom nog altijd sprake van een zeer sterke behoefte aan het beschermen van fruit direct na de oogst."

Het Proteme-team is momenteel op zoek naar partnertelers om de oplossing ter plaatse te kunnen testen.

Voor meer informatie:
Paul Malfoy
Proteme
Tel: +33 (0)6 08 17 47 32
contact@proteme.fr
www.proteme.fr

Publicatiedatum: