Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks moeilijkheden goede kwaliteit Italiaans steenfruit

"Ecofarm zit midden in het abrikozen-, perzik- en nectarineseizoen. De oogst van nectarines is iets later ten opzichte van voorgaande jaren, maar over het algemeen is de kwaliteit goed", zegt Sabina Donzella, kwaliteitscontrolemanager van deze Siciliaanse telersvereniging. "Door de weersomstandigheden van de afgelopen maanden rijpt het fruit iets trager en valt de oogst samen met de periode van maximale ontwikkeling van sommige parasieten zoals de schildwants. Dat zorgt zeker voor uitdagingen."


Sabina Donzella

"Met dagelijkse monitoring en met alle moeilijkheden van dien proberen onze teelttechnici de gewassen te beschermen. Ze volgen onze telers op en informeren hen over geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën die voldoen aan de eisen van de retail. Ondanks de klimaatgerelateerde problemen zijn we erin geslaagd een product te verkrijgen dat de normen van zoetheid, maat, kwaliteit en voedselveiligheid respecteert. Wat niet onbelangrijk is, als we bedenken dat de klimaatverandering impact heeft op zowat iedereen. Steeds vaker zullen we met die factor rekening moeten houden", legt de deskundige uit.

Wat perziken en nectarines betreft, heeft Ecofarm de afgelopen jaren, gezien de grotere vraag op de markt, het areaal uitgebreid en zich gericht op rassen met een uitstekende smaak en kleur. Voor de telersvereniging is het late seizoen zeer interessant, omdat "het geen last heeft van concurrentie uit Spanje, dat verschillende problemen heeft gekend". Bovendien lijkt er dit jaar niet eens concurrentie te zijn uit Noord-Italië, waar de weersomstandigheden steenfruittelers voor ernstige moeilijkheden hebben geplaatst.

"Na een eerste fase van goede telersprijzen in de maand mei/juni zijn ze met de toename van de volumes gedaald naar een niveau van tussen de € 0,50 en € 0,70 per kilo", vertelt de kwaliteitscontrole-manager. "De hoogste prijzen waren voor de beste maten en, als ook de smaak en de Brix-waarde voldeden, voor het mooiste fruit. Maar dat is eigenlijk altijd zo."

"Het klimaat is veranderd en de tuinbouw is er het eerste slachtoffer van. We moeten dus klaar zijn om dit gegeven het hoofd te bieden en onze activiteit winstgevend te houden. Het is daarom noodzakelijk, zo niet onmisbaar, dat nationaal en regionaal beleid telers helpt bij het implementeren van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën voor plaagbestrijding. Zo moet de sector efficiënter worden in de teelt om de productiviteit op peil te houden, in het belang van Italië en omringende landen. Dit alles moet op een duurzame manier gebeuren vanuit ecologisch, sociaal en economisch oogpunt", besluit Donzella.

Voor meer informatie:
O.P. Eco Farm s.r.l.
Kantoor: Viale della Regione, 232
93100 Caltanissetta - Italië
Pakstation: C.da Judeca
93011 Butera (CL) - Italië
Tel: +39 (0)934 921558
info@ecofarmitalia.com
www.ecofarmitalia.com

Publicatiedatum: