Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meloenen uit Haut-Poitou vieren 25-jarig jubileum

De meloenen uit de regio Haut-Poitou regio worden meestal vanaf juli geoogst, maar dit jaar waren de weersomstandigheden in het voorjaar zo gunstig voor de groei dat de rijpingscyclus met een week is verkort en het seizoen eerder van start is gegaan.

Om precies te zijn is het seizoen op 25 juni begonnen en duurt het nog tot eind september. Omdat het voor de meloenen uit de regio Haut-Poitoude 25e zomer met BGA is, is dit jaar is het ook nog eens heel speciaal. "Omdat we graag bij dit jubileum wilden stilstaan, hebben we de start van het 2023-meloenenseizoen op 22 juni in het Château de la Plante in Thuré gevierd. Alle partners met wie we binnen de meloenensector van de Haut-Poitou te maken hebben waren in het kader hiervan uitgenodigd voor een cocktailreceptie met meloenen. De nieuwe huisstijl en het nieuwe logo, gecreëerd om de kwaliteit van deze meloenen nóg meer te promoten, zijn die dag door onze voorzitter gepresenteerd. Ook de academici en deskundigen op het gebied van sensoriële analyse zijn tijdens het evenement in het zonnetje gezet en aan alle aanwezigen voorgesteld", vertelt kwaliteitsmanager van de BGA meloenen uit de Haut-Poitou Camille Raimbault.

Een kwaliteitsgarantie met een positieve impact op de afzet
De BGA heeft al 25 jaar een positieve impact op de afzet. "Omdat de BGA een garantie is voor kwaliteit, is de vraag vanuit consumenten naar producten met een BGA altijd groot. Om voor een BGA in aanmerking te kunnen komen en deze te kunnen blijven voeren, gelden strenge regels als de naleving van een aantal eisen, het ondergaan van regelmatige controles door de instantie voor de verdediging en het beheer van de BGA en het selecteren van rassen met de beste smaak. Deze duurzame kwaliteit wordt al 25 jaar ondersteund en in stand gehouden door een hechte groep telers."


© Melon du Haut Poitou

Doel van 15.000 ton, waarvan 3.000 ton meloenen met BGA
Voor dit nogal bijzondere seizoen wordt een opbrengst van ongeveer 15.000 ton aan meloenen uit Haut-Poitou verwacht, waaronder 3.000 ton met een BGA. De kans is groot dat we dit jaar het gestelde opbrengstdoel met gemak halen. "De weersomstandigheden zijn momenteel namelijk heel gunstig en de kwaliteit en partijen zijn in lijn met de verwachtingen van de telers. De eerste meloenen met BGA hebben we op 1 juli op de markt gebracht. In 2022 is 2.500 ton meloenen met BGA op de markt gebracht en we hopen het tonnage in 2023 te kunnen verhogen naar 3.000 ton. Het aantal afgezette partijen is met ongeveer 2.000 tot 3.000 ton sinds 2015 stabiel. Daarnaast is de verwachting dat ook het aantal arealen de komende jaren stabiel zal blijven en uit zal komen op 1.250 -1.300 ha. Omdat (teelt)bedrijven vastgelegde teelt- en verkoopcapaciteiten hebben, kunnen deze hun arealen niet ineens aanzienlijk vergroten. Bovendien hebben telers te maken met een aantal beperkingen die hun vermogen om hun areaal uit te breiden beperken. Denk dan aan de stijgende teeltkosten en de strubbelingen met betrekking tot het werven van seizoenarbeiders."

© Melon du Haut Poitou

De meloenenteelt genereert 1.500 directe banen, waarop nog steeds kan worden gesolliciteerd.

Voor meer informatie:
Camille Raimbault, kwaliteitsmanager
Syndicat des Producteurs de Melons du Haut-Poitou
melon.haut.poitou@free.fr
www.melon-hautpoitou.fr

Publicatiedatum: