Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groeiend aandeel naar EU

Moldavische kersenexport overtrof de verwachtingen

Volgens Moldavische fruittelers exporteerde het Oost-Europese land in juni 2023 meer dan 8.000 ton kersen. Dit is bijna 1.500 ton meer dan in dezelfde maand van 2022.

Vroeger werden de meeste Moldavische kersen naar de Russische markt verladen. In de tweede helft van juni is de export naar de westelijke regio's van Oekraïne aanzienlijk gestegen. Handelaren wezen ook op de ongewoon hoge export naar de EU in juni: 1.300 ton. Over heel 2022 exporteerde het land iets minder dan 1.000 ton naar de Europese markt.

Ook in de eerste 10 dagen van juli ging de export van Moldavische kersen nog door. Volgens exporteurs was er vraag van afnemers uit de EU en het GOS naar zowel grote maten als kersen met een kaliber van minder dan 26 mm. Deze factor dreef de prijzen in Moldavië flink op.

Tegen het einde van vorige week waren de groothandelsprijzen met 7-9% gestegen, van grote maten tot 27-28 lei per kilo (€ 1,35-1,40 per kilo) en van kleine kersen tot 18-25 lei per kilo (€ 0,90-1,25 per kilo). Het prijsniveau voor kersen aan het einde van de eerste week van juli lag dicht bij de hoogste waarde van de voorbije vijf jaar in deze week.

Toch zal de export van vorig jaar, die bijna 13.000 ton bereikte, dit seizoen vrijwel zeker niet worden overtroffen. De managers van veel grote telers merken op dat hun kersenoogst 20-30% lager is dan vorig jaar, wat natuurlijk het exportpotentieel heeft aangetast.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: