Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kansen voor Portugese mini-watermeloenen

De watermeloenoogst staat op het punt te beginnen in Portugal, waar ook een bedrijf gespecialiseerd is in de mini-versie. Tania Silva, die de verkoop doet voor Rush Farms Portugal, zegt dat het bedrijf er tot nu toe in geslaagd is om de opbrengst elk jaar te verhogen: "Onze mini-watermeloenenoogst is deze maand van start gegaan en loopt door tot eind september. We hebben onze volumes al elk jaar kunnen verhogen. Dit seizoen hebben we dubbel zoveel product als vorig jaar en ook volgend jaar zal onze teelt weer toenemen. Gelukkig is er geen product verloren gegaan op het veld. Er zijn zelfs Spaanse teeltbedrijven in Portugal op zoek naar mini-watermeloenen om te compenseren wat ze zelf niet hebben kunnen oogsten op hun velden."

Hoewel mini-watermeloenen minder bekend zijn dan de grotere versie, trekt de vraag volgens Silva stilaan aan. "Portugal is van oudsher een land waar grote watermeloenen worden geteeld, maar door sociale en economische veranderingen hebben we ons aangepast en telen we nu ook mini-watermeloenen. Om een zo hoog mogelijke Brix-waarde te bekomen, beginnen we bij voorkeur laat met de oogst. Het is voor de consument gemakkelijker om kleine maten te kopen dan gewone watermeloenen. Omdat gezinnen kleiner worden, zijn zulke grotere maten niet meer nodig, en de mini-versie biedt ook het voordeel dat je regelmatig watermeloen kan kopen en dus telkens een vers stuk fruit hebt."

Met de uitdagingen voor de watermeloenenteelt in andere landen is de vraag naar Portugees fruit toegenomen. Voor de mini-watermeloenen is dit niet anders. Silva benadrukt dat de prijzen ondanks de lagere beschikbaarheid stabiel zijn gebleven. "Er zijn dit jaar minder grote hoeveelheden beschikbaar op de markt, dus het is logisch dat de prijzen hoger zijn dan vorig jaar. En daarnaast zijn er natuurlijk nog enkele factoren die de prijzen van fruit opdrijven. Maar er hebben zich nog geen grote schommelingen voorgedaan in de prijzen. De vraag is dit jaar toegenomen, niet alleen omdat we onze programma's hebben kunnen behouden en uitbreiden, maar ook vanwege de schaarste in andere teeltlanden."

"In het begin werden mini-watermeloenen vooral in Noord-Europa geconsumeerd. Nu komt de vraag uit alle Europese landen, ook uit zuiderse landen die zelf watermeloenen telen. Onze mini-watermeloenen zijn te koop in Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Luxemburg en Nederland. We denken dat we met dit product nog meer winkelketens kunnen veroveren en er ons aanbod van kool, pompoen en zoete aardappel kunnen aanvullen. We passen ons aan aan het type verpakking waar de klant om vraagt en we verkopen kwaliteitsproducten. Dit helpt ons klanten aan ons te binden, want ze zien ons als een solide partner", besluit Silva.

Voor meer informatie:
Tania Silva
Rush Farms Portugal
sales@rushgroup.pt
www.rushgroup.co.uk

Publicatiedatum: