Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge prijzen voor grote maten Spaanse gele perziken

Op zondag 9 juli is er opnieuw een hittegolf begonnen in Spanje. De Spaanse meteorologische dienst heeft een groot deel van de landkaart rood ingekleurd en voorspelde voor afgelopen maandag onder meer voor de streken Ribera del Ebro, in de provincie Zaragoza, en Bajo Aragón, in Teruel, temperaturen tot 43 graden. Met deze temperaturen is het moeilijk werken in de steenfruitboomgaarden in beide streken, waar momenteel volop geoogst wordt.

"In dit deel van de Ebro-vallei hebben we we elk jaar wel enkele hittegolven. Om ons tegen de hitte te beschermen, beginnen we om 5 uur 's ochtends te plukken en eindigen we om 13 of 14 uur. Het is ook niet goed voor de kwaliteit van het fruit als het op het warmst van de dag wordt geoogst", zegt Antonio García, verkoper bij Magalia. "In onze streek hangen de perziken voornamelijk in beschermende zakken aan de boom, die het fruit ook afschermen van een overdaad aan direct zonlicht."

Op dit moment is de opbrengst van Magalia normaal en in Maella, het dorp waar de coöperatie gevestigd is, hebben ze de afgelopen week geen last gehad van de stormen. "Toch valt de maatvoering dit jaar wat tegen, zowel in perzik als in nectarine, omdat het seizoen 10 dagen eerder is begonnen dan gebruikelijk. En door de grote aanvoer vanuit Murcia verloopt de afzet iets trager dan verwacht. Bovendien is de kwaliteit van het fruit uit Murcia niet optimaal en ook dat heeft de consumptie vertraagd", vertelt Antonio. "Maar wanneer wij op de markt komen met de uitzonderlijke kwaliteit die ons fruit dit jaar heeft, denk ik dat de afzet zal verbeteren."

"Op dit moment wordt gezocht naar grote kalibers, maar die zijn er nauwelijks, vooral in nectarine en in mindere mate in gele perziken", legt Antonio García uit. Het tekort uit zich duidelijk in de prijzen. "Vorig jaar, toen er door de vorst erg weinig fruit was, werden hoge prijzen betaald voor gele perziken, net als nu voor de grote maten gele perziken."

"Hopelijk hebben de andere rassen, naarmate het seizoen vordert, als niet grote, dan toch normale maten."

Voor meer informatie:
Magalia
Av. Aragón, 110
50710 Maella (Zaragoza) - Spanje
Tel: +34 976 638 004
www.magalia.org

Publicatiedatum: