"Eerste Griekse kersen op de markt"

Evenals andere jaren arriveerden de eerste Griekse zoete kersen kort na Pinksteren bij ExpaFrucht GmbH in het Duitse Ottobrunn. Daarnaast worden er ook Turkse kersen verhandeld. Volgens de Griekenland-specialist zijn de voortekenen voor de oogst van dit jaar vrij goed. "Over het algemeen ziet de teelt er goed uit en als het weer meespeelt, zullen we ook de geplande volumes kunnen verwerken. Het prijsniveau zal dit jaar onder andere door de inflatie iets hoger liggen," vertelt Christian Vogelsang, inkoper en verkoper bij ExPa-Frucht GmbH.


De eerste Griekse kersen komen vanaf deze week op de markt.

In tegenstelling tot Spanje en Italië, waar ze met zware verliezen te kampen hadden, waren de weersomstandigheden in Griekenland over het algemeen vrij goed. Vogelsang: "Het Spaanse seizoen draait al een paar weken op volle toeren en speelt daarom geen grote rol voor ons. Zoals bekend heeft Italië grote oogstverliezen moeten accepteren, maar dan voornamelijk bij de vroege rassen. Het mogelijke concurrentievoordeel voor Griekse producten zal daarom pas later in het seizoen duidelijk worden."


Steenfruit uit Griekenland

Gestage vraag naar Grieks steenfruit
De eerste partijen abrikozen, perziken en nectarines worden ook aan het begin van week 23 verwacht. Ook hier begint, net als in andere jaren, het nieuwe verkoopseizoen begin juni, legt Vogelsang uit. Volgens de fruithandelaar zijn er geen duidelijke markt- of consumptietrends waar te nemen. "De handel in steenfruit varieert van jaar tot jaar en is sterk afhankelijk van promoties in de retail."

Kersen en steenfruit van Griekse oorsprong zijn verkrijgbaar tot augustus. "De vraag daalt meestal aanzienlijk vanaf eind juli, wanneer kersen van Duitse teelt steeds meer op de markt komen. Voor het andere steenfruit daarentegen is er tot het einde van het seizoen een constante vraag. Afhankelijk van de beschikbare hoeveelheden is de prijssituatie in de tweede helft van het seizoen meestal iets stabieler. Maar dat varieert ook van jaar tot jaar."

15 jaar fruitimport uit Griekenland
ExPa-Frucht GmbH werd in 2008 onder leiding van Anastasios Papadopoulos met de steun van en in nauwe samenwerking met twee Griekse fruitexporteurs op de groothandelsmarkt in München opgericht. Inmiddels heeft het bedrijf een moderne locatie in Ottobrunn, net buiten München, en verwerkt het jaarlijks een totaal volume van ca. 60.000 ton (ca. 3.500 vrachtwagenladingen). Het accent ligt op kersen, kiwi's, granaatappels, asperges en aardbeien. "De focus is in de loop der jaren verschoven van het leveren aan groothandelsmarkten en klassieke groothandelaren naar retailers," besluit Vogelsang.

Voor meer informatie:
Christian Vogelsang
ExPa-Frucht GmbH
Finsinger Feld 5
D-85521 Ottobrunn, Duitsland
Tel. +49 89 720 18 87 80
info@expa-frucht.de
www.expa-frucht.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.