Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Franse granaatappelopbrengst verdubbeld tegen 2026"

De algemene vergadering van Syndicat France Grenade, de Franse Granaatappel Unie van vorige maand, bood niet alleen de perfecte gelegenheid om de balans op te maken wat betreft de acties die sinds de oprichting van de Unie een jaar geleden zijn ondernomen, maar ook om toekomstige projecten te bespreken.

55 telers lid van de Granaatappel Unie
55 van de 200 granaatappeltelers in Frankrijk zijn nu lid van de Franse Granaatappel Unie. Veel van hen hebben opnieuw interesse getoond om hun krachten te bundelen op het gebied van de afzet van en de communicatie rondom granaatappelen. Met 95% van de telers die biologische teeltmethoden toepassen is de granaatappelteelt op dit moment vooral biologisch. "Dit percentage toont aan dat er technisch gezien momenteel geen bevestigde plagen en aan het biologisch telen van granaatappelen gekoppelde problemen zijn. Sterker nog: alle telers willen ze juist heel graag biologisch blijven telen," vertelt Enora Jacob.

Granaatappelmelasse: een nieuw product op de Franse markt
Consumenten die al fan waren en zijn van granaatappelsap, zouden nu ook eens granaatappelmelasse moeten proeven. Granaatappelmelasse is ingekookt granaatappelsap, wat het tot een zoetzure stroperige siroop maakt. "Granaatappelmelasse is een nieuw product dat al heel gebruikelijk is in landen als Turkije. Dit jaar introduceren we het op de Franse markt. Granaatappelmelasse is een heel interessant product, zowel wat betreft de kwaliteit als wat betreft de smaak."

Mogelijk 6.000 ton opbrengst in 2026
De Franse granaatappelteelt vindt op dit moment plaats op 600 hectare en de opbrengst vertegenwoordigt 3.000 ton granaatappelen, maar zal de komende twee jaar verdubbelen. "Er is in 2019 en 2020 veel aangeplant. De vorst heeft in 2022 voor enige vertraging gezorgd, maar we verwachten dat de boomgaarden in 2026 in volledige productie zullen gaan, met een potentieel van 6.000 ton."

Marktaandeel veroveren op importgranaatappelen
De ontwikkeling van de Franse granaatappelteelt weerspiegelt eerder een verlangen naar diversificatie dan een toename van de consumptie. "Granaatappelen zijn een diversificatiegewas. In het licht van de opwarming van de aarde moeten telers hun inkomstenbronnen sowieso diversifiëren en is dat een van hun doelen. Het telen van Franse granaatappelen is daarom een uitstekende manier om dit doel te bereiken, vooral omdat het aansluit bij de Franse granaatappelconsumptie, die nu nog voornamelijk gebaseerd is op importproducten."

Voor meer informatie:
Enora Jacob
Syndicat France Grenade
Bio de Provence-Alpes-Côte d'Azur
Ferme de La Durette
556 Chemin des Semailles - Quartier Montfavet BP 21284
84 911 Avignon cedex 09, Frankrijk

Publicatiedatum: