Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktbericht week 16

Nederlandse, Belgische en aardbeien aardbeien vertoonden prijspiek

De Duitse markt was voldoende voorzien van de overheersende Griekse en Nederlandse aardbeien. Volgens de BLE volgde de Italiaanse en Spaanse aanvoer in termen van belang, waarbij de laatstgenoemde aanzienlijk kleiner was deze week. De beschikbaarheid van Duitse partijen was daarentegen aanzienlijk toegenomen. België nam slechts deel met kleine volumes. Het slechte weer had de afzetmogelijkheden aanzienlijk beperkt. Desondanks gingen de prijzen aan het begin van de week veelal omhoog. Vanaf woensdag werden op veel plaatsen dalingen waargenomen, voordat de prijzen op vrijdag weer stegen. Nederlandse, Belgische en Duitse producten voerden de prijzen aan, met een duidelijke voorsprong op de concurrentie. Italiaanse aardbeien verdwenen in de loop van de week uit het assortiment in Keulen; in Berlijn was de kwaliteit nogal onregelmatig. Spaans product kostte slechts €1,20 per bakje van 500 gram in Frankfurt. In München waren ze minder van belang, omdat de producten gekoppeld zijn aan programma's voor de retail.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
Duitse leveringen domineerden het toneel, waarbij Elstar, Jonagold, Braeburn en Boskoop de basis van het aanbod vormden. Italiaanse leveringen vulden de handel aan, terwijl Franse, Poolse, Nederlandse en Belgische ladingen niet verder kwamen dan een aanvullend karakter.

Peren
De Zuid-Afrikaanse import overheerste, vooral Abate Fetel, Packham's Triumph en Rosemarie. Uit Argentinië kwamen vooral Abate Fetel en Williams Christ, en uit Chili Abate Fetel.

Druiven
Zuid-Afrikaanse druiven domineerden het toneel, gevolgd door Indische, Chileense en Peruaanse. De marketing verliep vlot en er kon zonder problemen aan de vraag worden voldaan.

Citroenen
Spaanse Primofiori en Verna van hogere kwaliteit voerden de boventoon, Turkse en Griekse ladingen waren hoogstens aanvullend. In Keulen en München waren er uitsluitend Spaanse aanbiedingen.

Bananen
De handel was onevenwichtig: in Hamburg bleven de noteringen constant omdat vraag en aanbod elkaar voldoende in evenwicht hielden. In Keulen werd alleen het topmerk uit Costa Rica duurder.

Bloemkool
Het assortiment bestond voornamelijk uit Duitse, Italiaanse en Belgische partijen. Duits product verving nu geleidelijk de import uit Italië en Frankrijk. Deze laatste completeerden het huidige assortiment, waarin Spaanse en Nederlandse partijen slechts een minimale rol speelden.

Sla
Bij de sla waren Duitse, Belgische en Italiaanse producten beschikbaar. Bij de bonte sla was er ook keuze uit Franse partijen. In de sectie ijsbergsla was alleen Spaans product verkrijgbaar. De beschikbaarheid was over het algemeen voldoende om aan de vraag te voldoen.

Komkommer
De markt werd goed bevoorraad met Duitse, Nederlandse en Belgische komkommer, waarbij vooral de Belgische producten in alle gangbare gewichtsklassen beschikbaar waren. De Duitse markt had over het algemeen kleinere kalibers. Spanje had zich teruggetrokken uit de verkoop.

Tomaten
Er was een breed assortiment beschikbaar, met een groot aantal deelnemende landen. Naast de belangrijkste importeurs, Nederland en België, bleef Spanje een belangrijke rol spelen, gevolgd door Italië.

Paprika
Het Spaanse seizoen loopt ten einde: de kwaliteit van de producten was niet langer overtuigend, ze verdwenen in bepaalde gebieden van de markt en werden qua volume van de eerste plaats verdrongen door Nederlandse aanvoer.

Asperges
Duitse asperges bleven domineren. Europese import speelde hooguit een kleine rol bij zowel het wit en paars als groen. Spanje en Italië speelden vooral een rol bij de groene asperges, Nederland en Griekenland bij de witte.

Bron: BLE

Publicatiedatum: