Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We kunnen nog twee weken Poolse appelen leveren"

"De crisis in de Rode Zee heeft het moeilijk gemaakt om geschikt transport te vinden voor appelen vanuit Polen naar Azië en het Midden-Oosten", zegt Aniruddh Ramesh, directeur van exporteur LVMG Grupa. "Na nieuwjaar was de vraag vanuit Azië en het Midden-Oosten erg goed, ondanks de situatie in de Rode Zee. Op dat moment was het vinden van beschikbaar transport de grootste uitdaging, wat ons een paar deals heeft gekost. De situatie is sindsdien niet verbeterd, ze is eigenlijk nog verslechterd, in die zin dat er een nog langere vaartijd is. De vertrekdata worden ook uitgesteld vanwege vertraging bij binnenkomende schepen."

Voor LVMG was de strategie om het risico zo veel mogelijk te spreiden, terwijl ook alleen appelen werden ingekocht die een lange transitietijd kunnen doorstaan, legt Ramesh uit. "We deden een beroep op verschillende scheepvaartmaatschappijen. Maar omwille van de lange transitietijd begonnen we met het laden van kleinere volumes en kopen we alleen fruit van telers die echt heel goede kwaliteit leveren. Mocht de route korter zijn geweest, dan hadden we zeker meer volumes verkocht."

Volgens Ramesh zijn er niet zoveel volumes appelen beschikbaar als de klanten eisen. "Er is minder kwaliteitsfruit op de markt vergeleken met vorig seizoen, toen we Royal Gala's naar India verscheepten tot eind mei. Komende week of uiterlijk over twee weken wordt het seizoen al afgerond. Hetzelfde verhaal voor de Red Delicious variëteiten, maar met onze Red Jonaprince kunnen we nog enige tijd doorgaan. Andere Jonagold rassen zijn ook aanzienlijk minder beschikbaar, maar Golden Delicious is in goede aantallen beschikbaar, net als Szampion en een paar andere binnenlandse rassen. Als zodanig is de voorraad niet volledig uitgeput, maar als we kijken naar de variëteiten die in trek zijn bij onze klanten, is de beschikbaarheid niet zo groot meer. Ik vermoed dat dit in andere landen in Europa ook zo is."

Ramesh hoopt op een mooi einde voor het appelseizoen, ondanks de problemen met de logistiek. "We zitten nu in het meest cruciale deel van het seizoen, aangezien we op een hoogtepunt willen eindigen om het harde werk van het hele seizoen te laten lonen. Daarom zullen we geen risico's nemen met fruit dat net op het randje is van ongeschikt voor lange transittijden. We werken enkel met sterk fruit. Over het algemeen zijn we blij met onze prestatie dit seizoen, ondanks de logistiek uitdagende situatie."

Wat het nieuwe seizoen betreft, wordt nu gekeken naar het weer, want voorjaarsvorst loert altijd om de hoek. "Er wordt hier in Polen veel gesproken over de voorjaarsvorst. Het vriest nu al een hele week lang 's nachts. We hopen dat de schade aan de bloesems meevalt, aangezien de bloei eerder in het jaar had plaatsgevonden. Tijdens de eerste week van april was het immers warm, maar de voorbije week zakte het kwik 's nachts weer onder nul in bepaalde delen van het land. Echter, we zijn zeer optimistisch over de kwaliteit en er zit ook een goede opbrengst aan te komen. We kijken er ook naar uit om in het komende seizoen met de export van appelen naar Colombia te beginnen."

"Zodra het appelseizoen eindigt, zullen we onmiddellijk overschakelen naar de handel in zachtfruit. We zijn elk seizoen actiever geweest met onze blauwe bessen, zowel op de binnenlandse markt als in de EU en op niet-EU-markten. We kijken zeker ook uit naar de start van het blauwe bessenseizoen", besluit Ramesh.

Voor meer informatie:
Aniruddh Ramesh
LVMG Grupa Sp.z o.o.
[email protected]
www.lvmg.pl

Publicatiedatum: