Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spaans frambozenareaal neemt af door lage rentabiliteit"

Overmatige regenval in Spanje heeft geleid tot een kleiner aardbeienaanbod dan gebruikelijk rond deze tijd van het jaar. Ondertussen blijft framboos, ondanks de hoge prijzen, weinig winstgevend voor de telers in Huelva, die steeds minder interesse tonen in deze teelt. De opbrengst van blauwe bessen neemt dan weer toe. Het hoogtepunt van het seizoen wordt in de maand mei verwacht.

"Het aardbeienseizoen, dat in volle gang is, wordt sterk beïnvloed door de factor water, hetzij door de beperkingen op de hoeveelheid irrigatiewater wegens de droogte, hetzij door overvloedige neerslag aan het begin van dit jaar", vertelt Carlos Esteve, commercieel directeur van Onubafruit.

"Door gebrek aan water hebben telers hun plantstrategie heroverwogen en hebben ze meer geïnvesteerd in efficiënt watergebruik. En hoewel de waterreservoirs momenteel meer water bevatten dan vorig jaar, ligt het niveau nog steeds onder het tienjarig gemiddelde", legt Carlos Esteve uit.

"De regen heeft ook voor talrijke kwaliteitsproblemen gezorgd in de aardbeienteelt. De claims zijn toegenomen ten opzichte van vorig jaar. En gedurende enkele weken is er minder fruit op de markt gekomen", vertelt de commercieel directeur van Onubafruit.

"Aan het begin van het jaar zijn de prijzen altijd hoog. Daarna dalen ze naarmate het aanbod toeneemt. Na Pasen was er evenwel geen oogstpiek zoals gebruikelijk en waren de prijzen daarom ook hoger dan normaal", merkt hij op.

Nu is het afwachten hoe de overgang wordt tussen het Spaanse aardbeienseizoen en dat van de andere Europese landen. "Een paar dagen geleden leek het erop dat de oogst in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Duitsland vroeger van start zou gaan, maar de temperaturen zijn weer gedaald en het weer is verslechterd", zegt Carlos Esteve. "Het Spaanse seizoen zal waarschijnlijk eindigen met minder volumes dan verwacht, maar bij Onubafruit hopen we op een iets hogere opbrengst wegens de uitbreiding van het areaal."

Afnemend frambozenareaal
De frambozenoogst piekt tussen half februari en eind mei. Dit jaar is het Spaanse aanbod gedaald en er wordt verwacht dat het volgend jaar nog verder zal afnemen.

"Zowel in Spanje als in Marokko is er minder opbrengst door het slechte weer in de herfst en de winter. De prijzen zijn daarom vrij hoog geweest. Op dit moment blijven ze ook hoog door de goede vraag. Het is nu wachten op de piekproductie", legt Carlos Esteve uit.

"Desondanks blijft het frambozenareaal in Spanje en andere landen dalen door de grote risico's van deze teelt. De teeltkosten, van aanplant tot infrastructuur en oogst, zijn immers hoog. Lage opbrengsten, zoals dit jaar het geval is, brengen de winstgevendheid immers in gevaar, ondanks de hogere prijzen. Het kost ons steeds meer moeite om onze telers te overtuigen om door te gaan met deze teelt", geeft de commercieel directeur van Onubafruit aan.

Het hoogtepunt van het blauwe bessenseizoen moet nog komen
In het begin van het blauwe bessenseizoen heeft Onubafruit ongeveer 2.000 ton meer geoogst dan vorig jaar door het in productie komen van enkele jonge percelen.

"Het hoogtepunt van het seizoen moet nog komen, dat zal vanaf eind deze maand zijn", verzekert Carlos Esteve. "Het aanbod van fruit uit het zuidelijk halfrond is lager dan gebruikelijk geweest, dus we zijn het seizoen begonnen met minder overlapping en minder concurrentie, waardoor we een goede verkoopdynamiek behouden."

"De opbrengst neemt wereldwijd toe en er is nu jaarrond beschikbaarheid. Maar ook de consumptie blijft toenemen. Blauwe bes is nog steeds een relatief nieuw product, maar de kwaliteit is enorm verbeterd en de prijs is concurrerender geworden. Het is een product dat het zeer goed doet in de winkelacties", benadrukt Carlos Esteve.

Onubafruit verwacht dit jaar ongeveer 24.000 ton aardbeien, 20.000 ton blauwe bessen en 8.500 ton frambozen te telen en te verhandelen. Het fruit wordt voornamelijk op de Europese markt afgezet.

Voor meer informatie:
Onubafruit S.Coop.And.
Tel: +34 959 540 844 (Spanje)
[email protected]
www.onubafruit.com

Publicatiedatum: