"Gebrek aan product kenmerkte courgetteseizoen in Almería"

De export van courgettes uit Almería loopt op z’n einde. Het seizoen werd gekenmerkt door een aanzienlijke opbrengstdaling in vergelijking met vorig seizoen, zegt José Luis Escobar van Berdea, het bedrijf achter het courgettemerk King Courgette. "De afname is niet het gevolg van één factor, eerder van een hele reeks gebeurtenissen. Bij de start van het seizoen hadden we meteen af te rekenen met te warm weer. De gewassen zagen af en hadden behoorlijk last van bladluis. Op onze percelen hebben we zelfs de volledige aanplant moeten verwijderen." 

"In de hitte vond de plaag de ideale omstandigheden om zich te verspreiden", legt de courgetteteler uit. "Bovendien stelden veel telers de aanplant door de hitte zo lang mogelijk uit. In november was er dus nog weinig activiteit op de markt, terwijl oktober meestal al een maand is waarin op alle markten al beweging is te zien."

Een andere factor die meespeelt in de opbrengstdaling is rassengerelateerd, voegt José Luis toe. "Het virus dat courgette het hardst treft, is het New Delhi virus. Jarenlang heeft het telers slapeloze nachten bezorgd. Het was nagenoeg niet onder controle te houden. Maar vorig seizoen kwamen er nieuwe resistente rassen op de markt die op grote schaal in Almería werden aangeplant. Dit jaar zijn er nauwelijks problemen geweest met het New Delhi virus, want ze bleken effectief resistent te zijn. Maar ze zijn minder productief. Vrijwel alle telers zijn het erover eens dat deze rassen veel gemoedsrust geven, maar ze hebben een lagere opbrengst per vierkante meter."

"Het gebrek aan volume is gedurende het hele seizoen een sleutelfactor geweest", benadrukt José Luis. "Het heeft er wel toe geleid dat de prijzen stabiel zijn gebleven. Ondanks de beperkte hoeveelheden zijn de prijzen niet gaan schommelen, waarschijnlijk omdat andere teeltlanden deze winter minder hebben aangeplant."

Courgette als basisproduct
Courgette blijft een zeer interessant artikel in het groentesegment. "Het is een basisproduct voor de Europese consument. Onze afzet blijft jaar na jaar stabiel. Tot vorig jaar hebben we verschillende soorten courgette geteeld: geel, rond, groen en wit. Elk product heeft zijn markt. Maar het voorbije seizoen hebben we gekozen voor zekerheid en hebben we besloten om ons te concentreren op groene courgette. Hopelijk kunnen we volgend seizoen weer de specialties leveren." 

Berdea brengt de courgettes onder het merk King Courgette op de Europese markt. "Voorheen waren we Escobar & Castañeda, maar er sloten zich enkele telers aan bij het bedrijf, zodat we een een structuur hebben opgericht om een gemeenschappelijk kader te creëren dat tegemoet kan komen aan de eisen van de exportmarkt."

"95% van onze omzet komt uit de export. We telen ons product op ongeveer 150 hectare in de streek rond Las Norias de Daza en al onze faciliteiten zijn gericht op handmatige verpakking. Courgette heeft een zeer dunne schil en we geven de voorkeur aan het ambachtelijke werk boven het gebruik van sorteermachines om de kwaliteit te behouden."

Zoals altijd zal het einde van het seizoen afhangen van wanneer de Nederlandse, Belgische en vooral Franse courgettes op de markt komen. "Maar we zullen de exportmarkt bedienen zolang klanten ons nodig hebben."

Voor meer informatie:
King Courgette
C/ Loma del Viento s/n
04716 Las Norias de Daza, El Ejido (Almería)
Spanje
Tel: +34 950 60 79 10
www.kingcourgette.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.