Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 17

Komkommerprijs blijft weg van prijsdip

De tomatenprijzen houden momenteel redelijk gelijke tred met de prijsontwikkelingen van de afgelopen jaren. Datzelfde geldt inmiddels ook voor paprika bij de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). In week 17 dook de prijs tot nipt boven het vijfjarig gemiddelde. Positieve uitzondering is komkommer, waar de prijs de laatste weken horizontaal beweegt en daarmee voorlopig wegblijft van de fors lagere prijzen eind april in 2022 en 2023.
De middenprijs voor losse tomaten komt over week 17 uit op 1,03 euro per kilo. Een kilo trostomaten komt gemiddeld uit op 93,7 eurocent.


De gemiddelde stuksprijs voor komkommer is de laatste weken stabiel en ligt in week 17 op 28,1 eurocent per stuk.


Als we alle kleuren paprika's op een hoop gooien, levert dat een middenprijs op die nog net boven het vijfjarig gemiddelde ligt. De middenprijzen voor geel en rood leverden vorige week fors in en noteren in week 17 1,67 euro per kilo voor geel en 1,57 euro voor rood. De middenprijs voor groen ligt een stukje hoger met 1,93 euro, net iets meer dan in week 16.

Een andere saladegroente, waar bij zonnig weer doorgaans de vraag aantrekt, blijft achter bij de positieve prijsontwikkeling van komkommer. De kropslaprijs blijft in week 17 gemiddeld steken op 25 eurocent.

Na een prijspiekje in week 16 is de prijs voor aardbeien in week 17 weer een stukje gezakt. Met gemiddeld 4,67 euro per kilo blijft de prijs nog ruim boven de prijs van 2023 en het vijfjarig gemiddelde liggen. De rassen Elsanta (4,70) en Sonsation (5,16) leverde iets hogere gemiddelde kiloprijzen op.

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen voor week 16 voor groenten en fruit. De prijsgrafieken in het groot zien? Dat kan op pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse ministerie van Landbouw & Visserij.