Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Heinz-Jürgen Albers:

"We willen onze hydrocultuur uitbreiden met twee hectare tegen het einde van het jaar"

Heinz-Jürgen Albers is al vijf jaar gespecialiseerd in de hydrocultuur van snijkruiden met behulp van een innovatief drijvend systeem. Na de eerste succesvolle proeven vorig jaar, is hij dit jaar op zijn terrein van 0,6 hectare bijna volledig overgeschakeld op wortelsla, voornamelijk triosla (90 procent). Maar de omschakeling is slechts de eerste stap in een groeistrategie voor de lange termijn, volgens de Papenburgse tuinder: Albers is van plan om tegen het einde van het jaar nog een hydrocultuursysteem te bouwen op ongeveer twee hectare.

Tijdens een rondleiding op het bedrijf benadrukt Albers de vele voordelen van hydrocultuur ten opzichte van conventionele teeltmethoden, niet alleen vanuit het oogpunt van de teler, maar ook vanuit het oogpunt van de consument. Dankzij een gesloten waterkringloop worden voedingsstoffen bespaard tijdens de teelt en wordt tegelijkertijd het waterverbruik verlaagd. "Bovendien is hydrocultuursla een schoon, bijna kant-en-klaar product dat later gemakkelijk in de keuken kan worden bereid en enkele dagen langer vers blijft dan een product dat in de vollegrond wordt geteeld. Dankzij hydrocultuur staat sla, die in de loop der jaren aan belang heeft ingeboet, weer in het middelpunt van de belangstelling van de consument. Toch is triosla nog steeds het populairst."


Heinz-Jürgen Albers slaat een nieuwe weg in met de jaarronde teelt van hydrocultuursla. Omdat de sla permanent in water staat, is het drijvende systeem ideaal voor het telen van sla.

De hydrosalades worden via het plaatselijke tuinbouwcentrum geleverd aan supermarkten in heel Noord-Duitsland. Albers ziet echter ook interessante afzetmogelijkheden buiten de foodretail. "Ik zou me bijvoorbeeld ook gesneden salades voor de catering kunnen voorstellen. In principe sta ik overal voor open, maar dan moeten we wel de nodige verkoopstructuren creëren." In eerste instantie heeft Albers zich ten doel gesteld om het teeltsysteem te optimaliseren en mogelijk de efficiëntie te verhogen. "Met het oog op de voortschrijdende technologie zouden we op een gegeven moment nog maar twee medewerkers nodig hebben om het hele systeem te beheren."


Triosla zover het oog reikt. Afhankelijk van het weer duurt het ongeveer zes weken van zaaien tot oogsten. Voor de triosla heb je drie afzonderlijke slasoorten nodig die op dezelfde manier groeien. Om altijd alternatieven te hebben, teelt Albers meerdere soorten.

Voor meer informatie:
Heinz-Jürgen Albers
Albers Kräuterpack GmbH & Co. KG
Vagedesweg 5
D-26871 Aschendorf, Duitsland
Tel: +49 4962 9963 910
[email protected]
www.gartenbauzentrale.de

Publicatiedatum: