Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage over de Gartenbauzentrale Papenburg

"Bij de vruchtgroenten lopen we nu ongeveer twee tot drie weken achter"

Door weerschommelingen, inflatie, maar ook toenemende volume- en prijsdruk vanuit het buitenland, komt de Duitse glastuinbouw steeds meer onder druk te staan. Andreas Brinker, Sales Manager bij Gartenbauzentrale Papenburg, weet dat het coöperatieve model dat zich al tientallen jaren heeft bewezen en doordachte, gezamenlijke investeringen in nieuwe gewassen en technologie nu belangrijker zijn dan ooit. Onze collega van FreshPlaza Duitsland reisde naar het hoge noorden om te praten over de huidige stand van zaken en de toekomstperspectieven voor de meest noordelijke coöperatie van Duitsland.

Klik hier voor de fotoreportage van ons bezoek aan de Gartenbauzentrale Papenburg


Andreas Brinker werkt nu 30 jaar bij Gartenbauzentrale Papenburg

Ondanks het wisselvallige weer en iets ondergemiddelde opbrengsten kan de Gartenbauzentrale terugkijken op een goed financieel jaar 2023. "Je kunt 2023 niet vergelijken met het voorgaande jaar 2022, toen we meer licht hadden dan ooit tevoren en dienovereenkomstig overvloedige opbrengsten. Over het algemeen waren vraag en aanbod vorig jaar redelijk in evenwicht en verliep de afzet van de volumes goed. Een van onze prioriteiten binnen de coöperatie is om in lijn met de vraag te oogsten en onze teeltvolumes op een verstandige manier op de markt te brengen", benadrukt Brinker.

Hobbelige start van het seizoen 2024
Door de energiecrisis werden de plantdata vorig jaar aanzienlijk verschoven. Dit jaar zitten we echter weer op het normale schema, zegt Brinker. Toch heeft het overwegend donkere, regenachtige weer ook dit jaar weer tot een hobbelige start van het seizoen geleid. "Normaal gesproken beginnen we vanaf week 16 met grotere volumes vruchtgroenten, maar we liggen nu ongeveer twee tot drie weken achter op schema en verwachten pas in week 18-19 een volledige oogst van tomaten en paprika's." De komkommeroogst begint traditioneel in maart. "Tot nu toe liggen de prijzen dit jaar ongeveer 20% onder het gemiddelde."

Historisch gezien heeft de regio rond Papenburg in het noorden van Emsland een lange traditie van commerciële tuinbouw. Met 44 leden en een totaal kasareaal van ongeveer 110 hectare is de coöperatie nog steeds een van de belangrijkste leveranciers aan de Duitse en in sommige gevallen Europese retail. "Ongeveer de helft van ons oogstvolume bestaat uit vruchtgroenten, d.w.z. komkommers, paprika's en tomaten. Dankzij de laatste uitbreiding van ons assortiment met bijvoorbeeld snackkomkommers, kunnen we nu het hele assortiment komkommersoorten aanbieden, hoewel we nog steeds de grootste aanbieder van komkommers in Duitsland zijn. Wat ons ook onderscheidt, is dat de meeste van onze telers en hun kwekerijen zich binnen een straal van ongeveer 10 kilometer in en rond Papenburg bevinden."

Naast komkommers speelt ook de teelt en export van potplantenkruiden het hele jaar door een belangrijke rol in de coöperatie. Het is geen toeval dat Papenburg al jarenlang bekend staat als de kruidenhoofdstad van Europa. Brinker: "Hoewel er altijd nieuwe, ongewone soorten kruiden zijn, blijven de klassiekers basilicum, peterselie, bieslook, munt en rozemarijn de toon aangeven in de keuken en dus ook in onze teelt. We richten ons bewust op biologische kruiden, of dat nu Naturland, Bioland of Demeter is, die meer dan 90% van onze teelt uitmaken. We realiseren ons dat het prijsverschil tussen conventionele en biologische kruiden veel kleiner is in vergelijking met veel andere biologische producten." Brinker wijst er ook op dat als het om duurzaamheid gaat, de telers in Papenburg zich al enkele jaren steeds meer richten op duurzame PCR-kruidenpotten van gerecycled materiaal.

Automatisering en innovatie
Om de kosten enigszins in de hand te houden en in de toekomst concurrerend te blijven, staat de coöperatie open voor nieuwe technologieën zoals automatisering, vervolgt Brinker. "We zijn al een paar dingen aan het uitproberen op het gebied van verpakking en verwerking, maar oogsten is moeilijker te automatiseren. Verder zijn sommige telers ook bereid om nieuwe onderwerpen zoals vertical farming en hydrocultuur te implementeren." Volgens Brinker is het coöperatieve model hier ook een voordeel, omdat de tuinbouwbedrijven niet individueel experimenteren, maar actief ideeën en ervaringen uitwisselen.

Voor meer informatie:
Andreas Brinker
Gartenbauzentrale eG
Schulze-Delitzsch-Str. 10
26871 Papenburg, Duitsland
Tel.: +49 4961 801 551
Andreas.brinker@gartenbauzentrale.de
www.gartenbauzentrale.de

Publicatiedatum: