Jan Eric Geersing, Geersing Potato Specialist:

"Over de 60 euro voor consumptieaardappelen betaald"

Jan Eric Geersing focust zich met zijn bedrijf op pootaardappelen en is daarnaast goed op de hoogte van de consumptieaardappelen-markt. 'Het is een gekkenhuis in de markt. Consumptieaardappelen gaan op dit moment al door de € 60,- per 100 kg heen. Het begint al bijna op uien te lijken. Het kon nog weleens zo zijn dat we drie jaar op rij hoge prijzen krijgen voor consumptieaardappelen", vertelt hij bij FarmTrade.


Marcel en Jan-Eric Geersing

Pootgoed
Het wordt rustiger, maar de markt beweegt nog steeds. Sommige boeren kiezen er op dit moment nog voor om maisland om te ploegen om toch nog aardappels te zetten. Deze week nog verkocht Jan Eric een auto pootgoed van een frietras. "Binnen een dag was ik ze kwijt."

Omstandigheden
"De omstandigheden zijn in veel opzichten bijzonder. Dit jaar heb ik meer gereisd dan eerdere jaren waardoor ik een goed beeld heb van de markt op dit moment. Droogte én overstromingen hebben de omstandigheden niet verbeterd. Zo zagen we in Israël veel Phytophthora. En er zijn zelfs plekken waar men eerder gepote aardappels hebben verwijderd en nieuwe hebben gezet. Qua doorloop is het ook anders. Normaal gesproken zit Spanje dicht tegen Israël aan met afleveren, maar door de droogte zit hier nu een langere periode tussen. De verwachting is dat ook deze partijen snel weer weg zullen zijn. In het noorden van Griekenland wordt op dit moment nog op veel plekken gepoot, wat extreem laat is. Maar alles wat vroeg gepoot is hebben hele vervelende omstandigheden gekend."

Verwachting
Door de kosten die extreem hoog zijn en het hoge risico bij het telen van pootgoed, hebben veel boeren gekozen voor het telen van andere gewassen. Daarnaast is er door de slechte omstandigheden een groot opbrengstverlies. "Ik heb al geluiden gehoord dat het areaal van pootgoed zo'n 10% minder is. Als we naar de consumptieaardappelen kijken, dan kon het nog weleens zijn dat de prijzen voor het derde jaar op rij hoog zijn," aldus Jan-Eric.

Bron: FarmTrade

Voor meer informatie:
Jan-Eric Geersing
Geersing Potato Specialist B.V.
Banterweg 10
8302 AC Emmeloord
Tel: +31 (0)6 10537192
jan-eric@geersingpotatospecialist.com   
www.geersingpotatospecialist.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.