Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europatat bezorgd over voorgestelde wijzigingen verordening plantaardig uitgangsmateriaal

Europatat (European Potato Trade Association) maakt zich zorgen over het ontwerprapport over plantaardig uitgangsmateriaal (PRM) dat in de plenaire vergadering van het Europees Parlement in de week van 22 april in stemming wordt gebracht. Het rapport, opgesteld door de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Parlement (AGRI-Commissie), bevat wijzigingen die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Europese PRM-markt.

De voorgestelde wijzigingen zullen toestaan dat een aanzienlijk deel van het plantaardig uitgangsmateriaal zich door de Europese Unie kan verplaatsen zonder enig toezicht van de bevoegde autoriteiten en zonder de juiste controles op plantgezondheid.

"Er is een kritisch verschil tussen verschillende soorten plantaardig uitgangsmateriaal", benadrukt Peter Ton, voorzitter van de Commissie voor Pootgoed van Europatat. "Pootaardappelen en zaden hebben verschillende kenmerken en vereisen verschillende behandelingsprocedures. Pootaardappelen dragen een hoger risico op het verspreiden van plantenziekten, vooral wanneer ze over lange afstanden worden vervoerd. Het standpunt van het Parlement moet deze verschillen erkennen. Ongecontroleerde beweging van pootgoed door de EU zou nadelig zijn en ernstige gevolgen hebben."

Om deze en andere zorgen aan te pakken, heeft een brede coalitie van belanghebbenden die de PRM-sector en haar gebruikers in de EU vertegenwoordigen, waaronder Copa-Cogeca, Euroseeds, Europatat, Coceral, C.I.B.E. en CEPM Maiz'Europe', een gezamenlijke verklaring ondertekend.

De ondertekenende organisaties benadrukken het belang van het handhaven van de balans die in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie is bereikt. Ze betogen dat het rapport van de AGRI-Commissie deze balans in gevaar brengt door uitzonderingen te introduceren die ongecontroleerd plantaardig uitgangsmateriaal op de markt zouden kunnen brengen zonder de juiste garanties of traceerbaarheid. "Dit zou hoogstwaarschijnlijk leiden tot het ontstaan van een parallelle, ongecontroleerde markt die de inspanningen van veredelaars en telers om de duurzaamheid te verhogen en tegelijkertijd de voedselzekerheid in Europa te waarborgen, ondermijnt", waarschuwen ze in de verklaring.

"We dringen er bij de plenaire vergadering van het Europees Parlement op aan de wijzigingen te heroverwegen en terug te keren naar het oorspronkelijke voorstel van de Commissie om toekomstige crises te vermijden", besluit Peter Ton.

Voor meer informatie:
Europatat
[email protected]
europatat.eu

Publicatiedatum: