Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelmarktbericht week 15-16

Bewaaraardappelen Duitsland 2 tot 4 euro duurder

De aanvoer van vroege consumptieaardappelen nam aanzienlijk toe, hoewel dit een negatief effect had op de prijzen, ondanks een overwegend goede vraag en een overtuigende kwaliteit. Volgens de BLE stegen de prijzen voor consumptieaardappelen daarentegen meermaals door de beperkte aanvoer. Echter, gelijkblijvende prijzen waren geen uitzondering in deze sector.

Schleswig-Holstein
Vorige week werd de door de telers gehoopte prijsverhoging gerealiseerd. Dit geldt echter alleen voor premiumproduct uit de koeling. Over het algemeen daalt het aanbod aanzienlijk. De volumes komen overeen met de verminderde vraag. Door de start van het aspergeseizoen neemt de vraag naar aardappelen van goede kwaliteit toe. In de retail zijn acties aan de gang. Het aanbod van importproducten neemt echter ook toe. De natte grond en constante regenval maken het poten nog steeds moeilijk. Pootaardappelen kiemen al voor het poten.

Nedersaksen:
Elke onderbreking van de regen werd benut op de velden. De markt vorderde gestaag. Volgens BVNON kon er een toeslag van €2-4 euro worden betaald voor gekoeld product, afhankelijk van de kwaliteit.

Rijnland-Palts
Het aanbod van consumptieaardappelen van de oude oogst neemt af en er wordt overgeschakeld op vroege aardappelen uit Egypte, Israël en Cyprus. De laatste partijen uit de overschotgebieden worden tegen stabiele prijzen verhandeld en de voorraden dreigen op te raken. De retail verwacht een snelle overschakeling op primeuraardappelen aan het einde van de maand. Vanwege de vertraagde start van het seizoen worden Duitse primeuraardappelen later dan normaal verwacht.

Hessen
In de staat Hessen waren er vergeleken met de vorige week geen noemenswaardige prijswijzigingen.

Mecklenburg-Voor-Pommeren
Na de levendige paashandel is de vraag naar verpakte consumptieaardappelen duidelijk afgenomen. Dit is niet ongebruikelijk, restvoorraden van de uitbundige paasinkopen worden eerst verbruikt. Er is nog steeds product van vorig jaar uit de bewaring beschikbaar, maar de voorraden nemen steeds verder af. Vrije consumptieaardappelen zijn nauwelijks beschikbaar op de markt. De telersprijzen voor consumptieaardappelen uit de bewaring blijven ongewijzigd op het niveau van de vorige week. De prijzen voor de schilindustrie zijn stabiel. De eerste Duitse asperges worden inmiddels in kleine hoeveelheden en tegen hoge prijzen aangeboden. Egyptische vroege aardappelen zijn nog steeds weinig gevraagd. Het poten van aardappelen is op veel plaatsen al aan de gang, op de lichte zandgronden worden de plantwerkzaamheden deze week al afgerond. Regen heeft het poten van de aardappelen regionaal tijdelijk vertraagd.

Brandenburg
De telersprijzen voor consumptieaardappelen blijven vrijwel onveranderd op het niveau van vorige week. Tijdens de paasvakantie en ook in de week na Pasen steeg de vraag naar consumptieaardappelen bij retail en discounters. Het aandeel geïmporteerde primeuraardappelen in de supermarkten neemt gestaag toe. De primeuraardappelen uit Egypte en Israël worden aangeboden en verkopen al goed. De prijs van geschilde aardappelen is in sommige gevallen licht gestegen. Het poten van aardappelen vordert snel, hoewel de regen sommige werkzaamheden tijdelijk heeft onderbroken.

Noordrijn-Westfalen
In de retail wordt het aanbod van lokale consumptieaardappelen uit de oude oogst aangevuld door primeuraardappelimport. Op de industriële markt richten de fritesproducenten zich op de verwerking van contractproducten. Transacties met niet-gecontracteerde grondstoffen zijn beperkt.

Saksen
In de korte week na Pasen vlakte de vraag naar consumptieaardappelen in de supermarkten zoals verwacht aanzienlijk af. De voorraden die voor Pasen waren aangelegd, werden het eerst opgemaakt. De telersprijzen voor consumptieaardappelen en de prijzen voor geschilde aardappelen zijn stabiel op het niveau van vorige week. Er is echter nog steeds een tekort aan Duitse bewaaraardappelen en het zal nog minstens drie maanden duren voordat de volgende oogst binnen is. Er is geen vrije aanvoer van aardappelen. De omschakeling naar primeuraardappelen gebeurt zeer terughoudend en de afzet is laag. Het huidige ongewoon warme weer zorgt ervoor dat Duitse bewaaraardappelen vroeg kiemen, wat een belemmering is voor de afzet. Sommige pootaardappelen zijn al lang aan het kiemen en moeten daarom zo snel mogelijk worden gepoot. Het voorbereidende veldwerk voor het poten van de knollen is in volle gang

Saksen-Anhalt
In de week na Pasen was de vraag naar consumptieaardappelen in supermarkten en discounters zwak. De telersprijzen voor consumptieaardappelen en de prijzen voor schilaardappelen werden in sommige gevallen licht verhoogd. Sinds Pasen heeft de retail in toenemende mate geïmporteerde primeuraardappelen in hun assortiment opgenomen. Tot nu toe was de afzet matig en zijn de prijzen hoog. Als alternatief zijn de lokale consumptieaardappelen aanzienlijk beter. Ze zijn goed en goedkoop. Het poten van aardappelen wordt regionaal voorbereid Sommige telers zijn al bezig. Regenval heeft het poten vertraagd, vooral op zware gronden. Het pootgoed is al lang aan het kiemen, dus de tijd dringt. Handelaren zijn bezig met het op de markt brengen van de resterende voorraden die her en der opduiken.

Thüringen
Zoals verwacht is de handel met consumptieaardappelen met het begin van de week na Pasen aanvankelijk sterk teruggelopen. Tegen het einde van de week nam de afzet van
verpakte consumptieaardappelen dan weer merkbaar toe. De telersprijzen voor Duitse consumptieaardappelen blijven op het niveau van de vorige week. Oude knollen zijn niet meer voldoende beschikbaar, deels wordt de waar met hoge prijsaanbiedingen naar verre regio's afgevoerd. Duitse verpakkers profiteren van langdurige relaties en eigen voorraden ter plaatse. Deze week zijn primeuraardappelen uit Egypte in de reclame van de supermarkten. Tot nu toe was de vraag naar de dure importaardappelen zwak. De prijzen voor schilaardappel blijven onveranderd.

Publicatiedatum: