Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schotse pootaardappelteelt kampt met virusdruk

In Schotland heeft het Seed Potato Classification Scheme (SPCS), onder toezicht van Science and Advice for Scottish Agriculture (Sasa), een verontrustende ontwikkeling vastgesteld in de gezondheid van pootaardappelgewassen. Recente gegevens laten zien dat er een opmerkelijke stijging is van het aantal gewassen dat is gedegradeerd of afgekeurd vanwege de aanwezigheid van het aardappelvirus Y (PVY) en/of het aardappelbladrolvirus.

In het seizoen van 2022 werd vastgesteld dat 6% van het gewasoppervlak dat was ingeschreven bij het SPCS werd gedegradeerd, met 0,3% afkeuringen. Deze situatie verslechterde in 2023, waarbij 15,4% werd gedegradeerd en 1,8% werd afgekeurd. Kyran Maloney, een aardappelspecialist bij SAC Consulting, benadrukt dat de meerderheid van de degradaties toe te schrijven was aan aardappelbladrolvirus, wat een significante verschuiving in de virusdruk binnen de sector markeert.

Ondanks deze cijfers wordt de hoge gezondheidsstatus van Schotse pootaardappelen benadrukt, samen met de effectiviteit van het SPCS bij het identificeren en beheren van virusproblemen. De strenge toleranties van het schema zijn ontworpen om de gezondheid van de gewassen te handhaven, hoewel er discussie is over het verder aanscherpen van deze toleranties en het bieden van betere ondersteuning om zwakke praktijken aan te pakken.

Daarnaast zorgen de veranderende klimaatomstandigheden voor uitdagingen bij het beheersen van virusoverdracht. Mildere winters en hetere zomers verbeteren de omstandigheden voor bladluisvectoren, wat leidt tot een toename van de virusdruk op gewassen. Deze milieuomstandigheden, samen met de waargenomen stijging in bladluisactiviteit, onderstrepen de urgentie van een geïntegreerde plaagbestrijdingsstrategie om de risico's op virusinfectie te beperken.

Bron: fwi.co.uk

Publicatiedatum: