Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SESUR, Spanje:

"De eerste vooruitzichten wijzen op een vroege, maar beheersbare primeuraardappeloogst"

De onzekere waterproblematiek in Zuid-Spanje heeft ook al enkele jaren een stevige greep op de teelt van primeuraardappelen. Volgens de eerste voorspellingen wordt er dit jaar een lichte afname van het areaal verwacht ten opzichte van vorig jaar. Desondanks vond de teelt over het algemeen onder goede omstandigheden plaats. Begin december viel er voldoende regen om de bodembewerking uit te voeren en op het grootste deel van de velden werd gepoot. Tussen 8 en 10 februari viel er zware regen, waardoor de velden in sommige gevallen onder water kwamen te staan en de rest van de teelt vertraging opliep. Dit werd gevolgd door schaarse regenval. Zware regenval en windstoten in de Goede Week, gevolgd door een stijging van de temperatuur tot 25-30ºC, leidden echter tot een toename van de ziektedruk in veel gebieden", vertelde Georg Kolmhofer, exporteur van primeuraardappelen in Sevilla.


Georg Kolmhofer is geboren in Oostenrijk en woont en werkt nu al 20 jaar in Sevilla in Zuid-Spanje. Het Andalusische aardappelareaal is nu nog maar een fractie van de 35.000 hectare die het ooit was

Stijging van de vraag verwacht in juni
De export van primeuraardappelen naar Duitsland zal dit jaar naar verwachting relatief vroeg op gang komen. Kleine speciale programma's kunnen al eind april van start gaan. De hoofdoogst zou vanaf week 20 beschikbaar moeten zijn. Al met al zal het oogstvolume volgens Kolmhofer redelijk beheersbaar zijn. "Veel voorraad is aangetast, er is ook ziektedruk en de knolzetting is in sommige gevallen erg bescheiden. In principe zijn jaren met een regenachtige lente geen hoogproductieve jaren, vooral in de vroege teelt."


Zuid-Spaanse vroege aardappelen

Met name in Frankrijk is er veel vraag naar vastkokende rassen vanwege de lege markt. In lijn met de algemene omstandigheden zullen de prijzen naar verwachting opnieuw iets boven het niveau van vorig jaar liggen. Door de aanhoudende regenval zijn de plantdata in de Duitse vroege teeltgebieden ook naar achteren geschoven, waardoor de grootste hoeveelheid later geoogst zal worden. Kolmhofer: "Daarom verwachten we midden tot eind juni een tekort op de aardappelmarkt en een toename van de vraag naar vroege aardappelen."


Andalusische tafelaardappelen van het ras Annabelle

Duitse afzetmarkt verliest aan belang
De Duitse afzetmarkt heeft de afgelopen jaren tendentieel aan belang ingeboet, gaat Kolmhofer verder. "Algemeen stellen we vast dat Spaanse primeuraardappelen niet meer als bulkproduct, maar eerder als artikel voor de premiumprogramma's worden gezien. Dit is enerzijds te wijten aan de waterproblematiek, anderzijds ook aan het gebrek aan bereidheid van inkopers van de retail om Zuid-Europese primeuraardappelen in de programma's op te nemen. Het zal interessant zijn om te zien of deze trend zich verder doorzet."

Voor meer informatie:
Georg Kolmhofer
SESUR Semilla y Exportación SLU
Apdo. de correos 20.008
41020 Sevilla - Spanje
Tel: +34 954 610012
[email protected]
www.sesur.net

Publicatiedatum: